Morkų ir sūrio pyragas

Kažkada sakiau, kad nemėgstu slyvų… Joms meilė atsirado nuo kekso su slyvomis, vėliau jos rado vietos ir gardžiuose pyraguose… su slyvomis bei rikota arba gaivus su citrina tapo vieni gardžiausių atradimų. Visuomet maniau, kad morkos tai daržovė ir tikrai keistas pyrago ingredientas. Exx kaip gyvenime klysti kai pirma klausai savo nusistatymų, o ne atveri akis bei širdį naujiems atradimams. Taip buvo kokius 7-8 metus atgal, kol neprasidėjo mūsų kulinarinės kelionės ir atradimų džiaugsmai bei liūdesiai. O taip buvo net jų! O kur nebūna liūdesio, kai sudega kepsnys arba prisvyla koks gardus pusryčių blynas. Vienok tuomet susimąstai, kad visi atradimai skatina eiti pirmyn ir ragauti, bandyti, atrasti. Net jei tai bus kelis kartus nepavykęs kepinys, vis tiek galybėje bandymų būtinai atsiras tas, kurį norėsis kartoti ir kartoti, o pakartojus kelis kartus – pasidalinti 🙂 Šis saulėtas morkų pyragas buvo kvapni, Kalėdomis kvepianti, Astos rekomendacija. Išbandžiau vieną kitą kartą ir supratau, kad su naminiu kreminiu sūreliu jis ypač gardus ir net be jokio papildomo užpilo. Taip taip naminis sūrelis 🙂 net apie kefyro grybą ir naminį kefyrą, bei švelnaus sūrelio gamybą iš jo… dar šiek tiek vėliau… kituose skaniuose įrašuose jau netrukus 🙂

Reikės:

  • Morkų sluoksniui:
  • 100 g ištirpinto kokosų aliejaus
  • 60 ml pieno
  • 2 L dydžio kiaušinių
  • 150 g rudojo cukraus
  • 175 g kvietinių miltų
  • 1 a. š. malto cinamono
  • 1 a. š. kepimo miltelių
  • ½ a. š. sodos
  • žiupsnis druskos
  • 2 vidutinių smulkiai sutarkuotų morkų
  • Sūrio sluoksniui:
  • 400 g kreminio sūrio (taip pat tinka ir varškės masė skirta kepiniams)
  • 200 g graikiško jogurto
  • 100 g cukraus pudros
  • 2 v. š. miltų
  • 2 M dydžio kiaušinių
  • ½ citrinos sulčių
  • 1 citrinos nutarkuotos žievelės

Ištirpintą kokosų aliejų, pieną, kiaušinius ir cukrų išplakite iki purios masės.

Miltus sumaišykite su cinamonu, kepimo milteliais, soda bei druska. Suberkite į jau išplaktą masę ir gerai išmaišykite.

Sudėkite tarkuotas morkas, dar kartą išmaišykite ir atidėkite kol gaminsite sūrio sluoksnį.

Sūrio sluoksniui suplakite visus ingredientus kartu.

Kepimo formą (naudojau 26 cm silikoninę) šiek tiek patepu kokosu aliejumi, kad vėliau būtų lengviau išimti pyragą. Supilame pusę morkų masės, tuomet trečdalį sūrio sluoksnio, sudedame šaukštais likusią morkų masę ir ant viršaus visur paskirstome sūrio masės likutį.

Kepkite 175 °C orkaitėje 65-70 minučių. Iškepusį pyragą atvėsinkite ir tikrai nepralošite, jei palaikysite pyragą per naktį šaldytuve.

Print Friendly, PDF & Email

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

10 + 4 =