Mont D’or saulė :)

Kai planavome naujametinį meniu Domas užsisakė taco, o mes su Mantu turėjome jau šaldytuve nuostabųjų Mont D’or sūrį…

Turiu pripažinti, kad tas sūris yra pirmoji Dovilės meilė iš Vieno prancūzo sandėliuko, poto sekė gražuolė Taupinette, o galiausiai nauja – ir netikėta man pačiai – buvo besąlygiška meilė avies sūrio plytai… Teatleidžia man kalbininkai, nes nu įstrigo ir viskas 🙂 bet žinokit ta plyta nei sunki, nei kieta, aromatų nemėgstančius gali šiek tiek lengvai pritrenkti, bet… nu turit pamatyti… prapjauni ir bėga tik gaudyk, tepk ir skanauk 🙂 bet palaaaaaa… apie ką mes čia…

Sugrįžkime prie Mont D’or saulės 🙂 toks užkandis ir puošė mūsų šeimos naujametinį stalą. Ką čia apsikraut pagalvojome, greita, paprasta ir oj kaip skanu 🙂 o beto jis puikus dalintis, šnekučiuotis net ir online pavydint draugams 🙂

Reikės sūriui:

  • Mont D’or sūrio arba kito panašaus camembert tipo sūrio medinėje dėžutėje
  • 2 česnako skiltelių
  • šaukštelio medaus
  • šaukštelio alyvuogių aliejaus
  • bruschetta prieskonių su šaltalankiais (jeigu neturite galite naudoti ir įvairių žolelių prieskonius, itin tinka su rozmarinais)

Reikės duonelei:

  • 200 g kukurūzų miltų
  • 350 g kvietinių miltų
  • 200 ml šilto vandens
  • 7 g sausų mielių
  • 1 šaukštelio druskos
  • 1 šaukštelio cukraus
  • 3 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • 6 džiovintų marinuotų aliejuje pomidorų
  • 2 skiltelių česnako
  • 3 šaukštų aliejaus nuo pomidorų
  • 100 g kedrinių pinigų
  • 30 g juodgrūdžių arba sezamų sėklų
  • 50 g tarkuoto parmezano
  • bruschettos prieskonių

Pradėkite nuo duonelės, nes jai reiks mažiausiai valandos pakilti, o po suformavimo dar 30 minučių pabręsti.

Sumaišykite miltus su druska, cukrumi ir mielėmis. Užpilkite vandeniu bei aliejumi, užminkykite tešlą. Jeigu tešla sausoka, dar pridėkite šiek tiek vandens. Tešlos kamuoliuką dėkite į dubenį, uždenkite maistine plėvele ir laikykite šiltai apie valandą, kol tešlos kiekis patrigubės.

Kol tešla kils, supjaustykite smulkiais kubeliais pomidorus, sutarkuokite česnaką ir abu draugus sumaišykite.

Pakilusią tešlą suformuokite į apskritimą su skyle viduje. Kaip tą padaryti? Nu pasidarome dyyyydelę spurgą, sodiname į sostą sūrį ir pirštais aplink formuojame blyną. Tešla minkšta, nelabai kočiojama, tad geriausiai dirbti vistik rankomis. Tuomet aptepkite aliejumi nuo džiovintų pomidorų.

Sūrį įpjaukite įstrižai, užpilkite aliejas, medaus, smulkintų česnakų ir šiek tiek kedrinių pinijų bei bruschettos prieskonių.

Taigi, jeigu jau aplink sūrį suformavote saulę, papuoškime ją išbarstydami pjaustytus pomidorus, tarkuotus česnakus, bruschettos prieskonius, sėklas ir kedrines pinijas. Įdarą šiek tiek su ranka įspauskite į tešlą, bet nepersistenkite, galiausiai pabarstykite tarkuotu parmezanu.

Dabar pats laikas saulei įžiebti spindulius, taigi supjaustykite tešlą juotelėmis. Storumą galite rinktis pagal save, mes rekomenduojame 2-3 cm storio arba tiesiog storio per du pirštus 🙂 Kiekvieną spindulį apsukite aplink savo ašį, kad susiformuotų dailios gabanėlės.

Štai ir viskas paruošta. Palikite šiltai dar mažiausiai 30 minučių kad tešla pakiltų.

Įkaitinkite orkaitę iki 200°C. Kepkite ~25 minutes. Leiskite kelias minutes atvėsti ir skanaukite 🙂

Skaniausia duonelė dar šilta ir sūris vesdamas sukietėja, tad nebijote dar pašildyti, o duonos likučiai ir kitą dieną puikiai tiko prie sriubos.

Print Friendly, PDF & Email