tikroji Graikiška tiropita yra gaminama iš itin plonos Filo tešlos, tačiau namie visai nesunkiai pasigaminsite ir naudodami paprastą bemielę sluoksniuotą tešlą.
Reikės
- 500 gr sluoksniuotos tešlos
- stiklinė lydyto sviesto
Įdarui:
- stiklinė tarkuoto kietojo sūrio
- 500 gr smulkintos fetos
- stiklinė pieno (nepyliau pamačius įdaro skystumą)
- 5 kiaušiniai
- smulkintų petražolių
- maltų pipirų
Tešlą atšildykite. Vidutinio dydžio stačiakampę kepimo formą ištepkite sviestu. Į ją įklokite sluoksnį tešlos, ištepkite lydytu sviestu. Tada klokite antrą lakštą.
Visus įdarui skirtus ingridientus (kaip minėjau pieno nepyliau kai sumaišiau sūrius su kiaušiniais) sumaišome ir tolygiai paskirstome ant tešlos. Sūrio mišinį užklokite likusiais tešlos lakštais kiekvieną patepant lydytų sviestu, o paskutinį itin gausiai. Mano pastebėjimas: kaip kepsiu dar kartą, dėsiu vieną sluoksnį tešlos, pusę sūrio įdaro, dar vieną sluoksnį tešlos, likusį įdarą ir ant viršaus paskutinį vieną sluoksnį tešlos. Nes tie vienas šalia kito tešlos sluoksniai linkę birėti ir nepatogu valgyti 🙂
Pyragą kepkite 180-190 karštumo orkaitėje 45-55 min.
Recepte buvo siūloma prieš kepant supjaustyti plačiomis juostomis, tačiau nerizikavau, nes sūrio masė pasirodė pakankamai skysta, todėl supjausčiau pakepus pusę nurodyto kepimo laiko. Vėliau visiškai atšalusį supjausčiau kvadratėliais.