sekantis bandymas iš knygos „Idėjos šventiniam stalui” puikiai tiko Velykų antros dienos pietums su draugais 🙂
Reikės:
Tešlai:
- 700 gr nuskustų bulvių
- Druskos
- 50 gr sviesto
- 4 v.š. grietinės
- 50 gr tarkuoto parmezano sūrio (plius 100 gr. pabarstymui)
Įdarui:
- 500 gr lašišos file
- 450 ml pieno (geriau pakeisčiau 200 ml liesesnės grietinėles)
- 3 lauro lapeliai
- žiupsnelis šviežiai maltų juodųjų pipirų
- 50 gr sviesto
- 50 gr miltų
- 125 gr šaldytų žaliųjų žirnelių
- šaukštas smulkintų čiobrelių
- 140 ml grietinėlės
Šiek tiek mano pastebėjimų: pieno ir grietinėlės lašišai tikrai buvo gerokai per daug, tiesiog viskas rezultate gavosi skystoka ir valgoma šaukštais, todėl kitą kartą dėčiau mažiau pieno (~200 ml) arba pakeisčiau tiesiog grietinele. Taip pat šis pyragas GEROKAI skanesnis pastovėjęs, o geriausiai valgomas sekančią dieną pašildytas orkaitėje 🙂 Dar nuo savęs pridėjau 100 gr tarkuoto parmezano sūrio ant viršaus 🙂 nu tai buvo tiesiog būtina 🙂
Bulves išverdame pasūdytame vandenyje, nusunkiame, sutriname ir sumaišome su sviestu, grietine ir tarkuotu parmezano sūriu.
Lašišos file supjaustome kubeliais ir sudedame į kepimo indą, užpilame pienu, pagardiname lauro lapeliais ir pipirais ir troškiname 190 karštumo orkaitėje 15 min. Lašišą perpilkite per kiaurasamtį, nukošdami susidariusį sultinį.
Su sviestu apkepinkite miltus, supilkite žuvies sultinį ir maišykite kol sutirštės. Tuomet sudėkite žirnelius ir pakaitinkite kol jie apvirs.
Žuvies gabaliukus sudėkite atgal į indą, pabarstykite smulkintais, užpilkite žirneliais su padažu, užpilkite grietinėle, ant viršaus sudėkite bulvių tešlą, apibarstykite tarkuotu parmezanu ir šiek tiek čiobrelių bei kepkite 190 karštumo orkaitėje 30 min.