Sriubos bandelės (Pirukad)

Šis receptas yra tikras įrodymas, kad estai yra tikrai viską apgalvojanti ir taupi tauta. Štai iš tų pačių ingredientų išverdame sultinį, o iš mėsos likučių kepame puikias bandeles. Jeigu mes įpratę prie sultinio dažnai valgyti kokį kibiną, tai šios bandelės drąsiai gali juos pakeisti. Tiesa Dovilė, mėgstanti sviestinės tešlos kibinus, šias mielinės tešlos bandeles irgi išbrokavo. Bet šeimos vyrai valgė skaniai dar dvi dienas prie sriubos, nes dėl įdaro bandelės išliko skanios net kitą dieną 🙂

#KarantinoSkoniuKeliones tęsiasi po Estiją!

Reikės tešlai:

  • 400 g kvietinių miltų + papildomai kočiojimui
  • 130 ml šilto vandens
  • 5-6 g sausų mielių
  • 1 valg. š. cukraus
  • žiupsnio druskos
  • 1 valg. š. lydyto sviesto
  • 1 kiaušinio + 1 aptepimui
  • sezamo sėklų papuošimui (nebūtina)

Sumaišykite kvietinius miltus su sausomis mielėmis, cukrumi, druska. Užpilkite šiltu vandeniu, lydytu sviestu, įmuškite kiaušinį ir palikite šiltai pakilti 1-1,5 h.

Dar vienas variantas yra paruošti tešlą duonkepėje. Tuomet pirma supilkite šiltą vandenį, sviestą, plaktą kiaušinį, o ant viršaus visus sausus sumaišytus produktus. Įjunkite tešlos rėžimą ir palikite duonkepei visą darbą.

Kol tešla gaminsis arba kils, pasiruoškite įdarą.

Reikės įdarui:

  • Plėšytos mėsos, likusios nuo virto sultinio (tinka tiek jautiena, tiek paukštiena) – estai dažniausiai renkasi jautieną
  • Saliero stiebo
  • Morkos
  • Ketvirčio paprikos
  • Virto kiaušinio

Pakepinkite tarkuotas morkas, su smulkintu salieru, bei paprika. Sumaišykite su plėšyta mėsa. Kiaušinį sutarkuokite atskirai.

Pakildintą tešlą, išpilkite ją ant miltuoto paviršiaus ir iškočiokite , tik svarbu nenuploninkite. Išpjaukite apskritimus, dėkite mėsos įdaro, tuomet tarkuoto kiaušinio ir suformuokite bandeles lyg virtinukus.

Suformuotas bandeles dėkite į miltais šiek tiek pabarstytą kepimo skardą ir pridengę švariu virtuviniu rankšluosčiu ir palikite pakilti kambario temperatūroje dar 1 h.

Kai bandelės pakilo, įkaitinkite orkaitę iki 190 °C , aptepkite bandeles plaktu kiaušiniu ir apibarstykite sezamais. Kepkite ~ 20 minučių kol gražiai paruduoja.

Bandelės kaip minėjome puikiai tinka prie sriubos ar sultinio, o taip pat kaip užkandis į gamtą 🙂 Juk karantinas vistiek baisis, ateis vasara 🙂

Print Friendly, PDF & Email