Neleisk knygos pavadinimui „Šimto žingsnių kelionė nuo Bombėjaus iki Paryžiaus“ (leidykla „Sofoklis„) Tavęs apgauti: pirmiausiai, tai įkvepiantis pasakojimas apie keliasdešimties milijonų žingsnių kelionę iš Indijos į Didžiąją Britaniją, tada per Vakarų Europą mersedesų vilkstine į Prancūziją. O ir psichologinį atstumą bei pereinamuosius gyvenimo tarpsnius, kuriuos tenka įveikti lūšnynų pakrašty gimusiam jaunajam indui Hasanui Kadamo, kopiant į kulinarijos olimpą, taip pat sudėtinga susiaurinti iki 100 žingsnių. Bet, kaip sakė Lao Dzė, net ir tūkstančio mylių kelionė prasideda nuo vieno paprasto žingsnelio, šiuo atveju nuo šimto žingsnių, skiriančių triukšmingą bei chaotišką indų restoraną ir subtilų Michelin žvaigždutėmis įvertintą restoraną „Gluosnis svyruoklis“.
Tai didelio tempo knyga, kurioje žingsniai žengiami ypač greitai. Per pirmuosius 100 knygos puslapių Hasanas užauga, pirmą kartą paragauja Anglijos maisto: atšaldyto ir minkšto sumuštinio su kiaušinių salotomis, patiria pirmąją meilę ir tampa šeimos restoranėlio „Mumbajaus namų“ virėju. Sekantys puslapiai būtent ir nukelia į nuošalų Prancūzijos miestelį, kuriame užverda skirtingų kultūrų restoranų karas ir kuriame atsiskleidžia Hasano kulinarinis talentas. Taigi, ši knyga – labai koncentruota, joje svarbu ne tiek jausmai ir emocijos, o gyvenimo istorija, susidedanti iš sunkumų įveikimo, draugystės, maisto, meilės ir visko, kas juos jungia.
Į pagrindinį pasakojimą kaip prieskoniai į troškinį įmaišomi pyragai su jautiena ir kepenėlėmis, garai, kurie išsiveržia pirmą kartą įbedus peilį į pyrago plutą, rupi, grublėta ir gardi duona padažams išdažyti, geltoni ryžiai moliniame dubenėlyje supilti į purią krūvą. Prisipažinsiu, puslapis po puslapio skaitant knygą, nepaisant visų gardžių ir aromatingų prieskonių, dėl savo nuspėjamumo ir veikėjų charakterių spalvų trūkumo knyga man pasirodė truputį nuobodoka. Visgi, baigusi skaityti knygą, iškepiau joje aprašytą suflė iš ožkos sūrio bei pakviečiau širdžiai brangiausius žmones ja pasimėgauti. Tada keletui išdraugų nejučiomis rekomendavau šią knygą. Rekomenduoju ir Tau, kad, užvertęs perskaitytą knygą, atsidustum: „Gal čia ir tikrai ne tokia paprasta istorija…“
6 suflė porcijoms reikės:
- 60 gr baltos forminės duonos (tinka ir su grūdais)
- 250 ml riebios 35% grietinėlės
- 4 vidutinio dydžio kiaušiniai
- 60 gr sviesto
- 150 gr minkšto ožkų sūrio (gali būti su priedais)
- Druskos ir pipirų pagal skonį
- Sviesto kepimo formelėms ištepti
Orkaitę įkaitiname iki 220 laipsnių.
Duoną išbrinkiname grietinėlėje. Kiaušinių trynius atskiriame nuo baltymų. Sviestą išlydome.
Kiaušinių trynius, sumaišome su lydytu sviestu, duona, bei grietinėle, pridedame ožkų sūrio ir viską gerai išplakame.
Kiaušinių baltymus su žiupsneliu druskos išplakame iki standžios masės ir sumaišome su kitu paruoštu plakiniu, pagardiname šviežiai maltais pipirais.
Keramikinius kepimo indelius ištepame sviestu ir supilstom paruoštą suflė masę polygiai. Statome indelius į karštą orkaitę ir kepame ~ 12-15 minučių.
Patiekiame ir ragaujame iš karto. Šalia puikiai dera švieži pomidorai.
Svarbu: Kepant griežtai draudžiama varstyti orkaitės dureles!!!