Arba kitaip… romo sirupe mirkyta mielinė boba 🙂 kaip mes įpratę būtume ją vadinti. Per naktį mirkoma romo sirupe, primirksta kaip kempinė, patiekiama su plakta grietinėle ir šviežiomis uogomis. Galite nuspręsti, ar kepsite mažesnes formas, ar vieną didelę, bet kokiu atveju pasiruošti teks prieš dieną, gal net dvi, jeigu sumąstysite pradėti tešlą maišyti tik vakarop, nebijokite jos palikti subęsti per naktį šaldytuve, tuomet kepti ir dar vieną naktį palikti mirkti romo sirupe. Šiam patiekalui būtinas laikas. O jeigu nemėgstate romo, nemirkykite, vistiek kepinys labai gardus, primenantis garsų itališka panettone, nors žinoma kiek sausokas be sirupo 🙂
#KarantinoSkoniuKeliones po Ruminiją jau baigiasi, kita savaitė bus po tolimą Australiją 🙂
Reikės savarinai:
- Dėl torto:
- 7 g sausų mielių
- 50 ml šilto pieno
- 350 g baltų kvietinių miltų
- 4 didelių kiaušinių
- 15 g cukraus (jeigu vėliau nemirkysite rome, gerokai padidinkite šį kiekį)
- žiupsnelis druskos
- 175 minkšto sviesto
- 1 šaukštelio vanilės pastos
- 1/2 šaukšto citrinos žievelės
- plaktos grietinėlės patiekimui
- šviežių uogų patiekimui
Mieles ištirpinkite šiltame piene. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, mielių ir pieno mišinį, kiaušinius, cukrų ir druską. Tešla bus minkšta ir lipni.
Įmaišykite minkštą sviestą, vanilės pastą ir citrinos žievelę, Uždenkite ir leiskite pakilti šiltoje vietoje, kol tūris padidės dvigubai. Jeigu laiko neturite ir pradėjote gaminti iš vėlaus vakaro, drąsiai uždengkite maistine plėvele ir palikite šaldytuve per naktį. Kitą dieną išimkite ir leskite sušilti kambario temperatūroje valandą prieš kepimą.
Orkaitę įkaitinkite iki 150 °C. Sviestu ištepkite kepimo formą, jeigu ji ne silikoninė galite pabarstyti migdolų miltais. Sudėkite tešlą ir kepkite 30-45 minutes, tikrinkite mediniu pagaliuku, jis turi būti sausas ištraukus iš kepamo kepinio.
Kol kepinys kepa, pasigaminkite sirupą.
Reikės sirupui:
- 200 gramų cukraus
- 300 mililitrų karšto vandens
- 50 mililitrų romo
- 1 šaukšto citrinos sulčių
Sausoje keptuvėje pakaitinkite pusę cukraus, kol išsilydys ir taps karamele. Tuomet atsargiai supilkite vandenį ir likusį cukrų, maišykite kol cukrus ištirps visiškai. Palikite atvėst.
Kai sirupas atvėstas visiškai įpilkite romo, citrinos sulčių. Išmaišykite.
Kepimo formą pripildykite 2/3 sirupo, pamerkite iškeptą kepinį, apšlakstykite iš viršaus. Palikite mirkti per naktį.
Patiekite su plakta grietinėle ir šviežiomis uogomis.