Rūkytas šamas mūsų namuose gyvena jau vienerius metus. Ir kiekvieną kartą naudojame tą patį marinatą pagardinta rozmarinu ir cinamono lazdelėmis. Ir kiekvieną kartą… Mantas klausia… iki kokios temperatūros? Sakau viskas, einu užrašysiu, nes kiek gi galima… kaskart vėl naršyti google ar maito gaminimo grupes 🙂
Įprastai mes verdame 3 arba 5 litrus marinato priklausomai nuo šamo dydžio. Surašėme kiek reikės 1am litrui marinato:
- 50 g druskos kiekvienam litrui vandens
- 30 g cukraus kiekvienam
- 3 kvapiųjų pipirų
- 5 juodųjų pipirų
- 1 lauro lapo
- 1 rozmarino šakelės
- 1 cinamono lazdelės
- 2 skiltelių česnako
Pradėkime nuo marinato virimo. Užkaiskite vandenį. Jam užvirus sudėkite visus ingedientus, išskyrus česnaką. Maišykite kol druska ir cukrus ištirps ir nukelkite puodą nuo kaitros. Palikite atvėsti.
Ka marinatas atvėsta, sudėkite traiškytas česnako skilteles. Pamerkite išvalytą šamą į marinatą ir palikite marinuotis parą laiko. Po paros šamą teks išimti iš marinato ir nuplauti susidariusias gleives, tai nelabai malonus procesas, bet tikrai būtinas. Viskas – šamas paruoštas – leiskite jį šildytis dūmo voniose.
Šamą rūkykite 100 °C temperatūroje naudokite mėgstamo medžio drožles dūmams, būtinai naudokite termometrą, kurį smeikite į storiausią šamo vietą. Rūkymas gali užtrukti mažiausiai 3 valandas, priklausomai nuo žuvies dydžio ir naudojamos kepsninės gali užtrukti ir net dvigubai tiek. Jūsų tikslas pasiekti 75 °C vidinę temperatūra
Mantas ne kartą rūkė šamą aukštesnėje temperatūroje, tai aišku pagreitinta procesą, tačiau žuvies oda visuomet įtrūksta ir šiek tiek prarandamas tobulas drėgnumas, tad neskubėkite, tikrai gausis skanus, kvapnus ir gražus šamas.