Pikantiški plikytukai su parmezano sūriu

plikyti sausainiai… ma kaip loterija… gaunasi tobulai arba visiškas fiasko… tešla maišosi sunkiai ir kaskart prašau vyro pagalbos, po kurios jis man eilinį kartą pažada nupirkti tešlos maišyklę 🙂 iki kito karto 🙂 tačiau šis receptas tikrai vertas kiekvieno prakaito lašelio išlieto intensyviai maišant tešlą 🙂 nes suderinti nerealiai du skanus dalykai… plikyta tešla ir… parmezano sūris 🙂

plikytukai surus (1)3

Reikės:

  • 125 ml pieno
  • 125 ml vandens
  • 110 g sviesto
  • 0,5  a.š. druskos
  • 250 ml miltų
  • 4 L dydžio kiaušiniai (kambario temperatūros)
  • 170 g tarkuoto kietojo parmezano sūrio (aš irgi naudojau Džiugą)
  • sviesto skardai

Pieną, vandenį, supjaustytą sviestą ir druską užviriname iki pirmųjų burbulų paviršiuje. Nukeliame nuo viryklės puodą, suverčiame miltus ir greitai maišome, kol visi miltai sušoka į vientisą kamuolį. Tešlą išverčiame į dubenį ir atvėsiname ~5 min. 

Orkaitė įkaitiname iki 220 karštumo.

Į atvėsintą tešlą mušame vieną kiaušinį ir gerai kantriai maišome, kol masė pasidaro vientisa. Tuomet mušame antrą ir vėl kantriai maišome. Tik tuomet ateina trečio ir po jo kantraus įmaišymo ketvirto eilė. Sunkiausias momentas visame gaminime, būtent tų kiaušinių išmaišymas. Galiausiai suberiame sūrį ir išmaišome. Skardą ištepame sviestu, užklojame kepimo popieriumi. Formuojame pyragėlius konditeriniu švirkštu su kuo didesniu antgaliu arba šaukščiukais. Forma skoniui visiškai įtakos neturi 🙂

Sudedame pyragaičius į karštą orkaitę, sumažiname karštį iki 190 ir kepame ~ 20 minučių kol jie visi išsipučia ir paruduoja. Jokiu būdu nevarstome orkaitės durelių. Ištrauktus atvėsiname ir mėgaujames, galima net kokiais pikantiškais įdarais įdaryti, bet ir vieni jie tikrai labai pikantiškai skanūs 🙂 

plikytukai surus (2)3

Print Friendly, PDF & Email

2 komentarai “Pikantiški plikytukai su parmezano sūriu

  1. Kokie žavūs plikytukai! Nuo to momento kai pamačiau, šis vaizdas man neišeina iš galvos 😀 Bus išbandyti artimiausiu laiku 😉

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

one + 5 =