Naminis kefyras

Rudenėjant mūsų namuose apsigyvena dar vienas augintinis… Buvo poros metų pertrauka, o dabar ir vėl gyvena jau mėnesį ir sveikatina mūsų pilvelius…
Pažįstat kas jis?

Pieno, kefyro grybas, skirtingi vardai, bet visi apie tą patį mielą padarėlį, kuris kokybišką pieną paverčia visaverčiu kefyru. yra daug informacijos apie jo naudą, taip ir neigiamos, kaip jis netinka tiems kas netoleruoja pieno. Kiekvienas organizmas yra unikalus, todėl reikia išmokti jo klausyti, šiuo atveju pasidalinsiu keliais mūsų šeimos atradimais.

Pradėkime nuo mūsų šeimos patirtų gerųjų kefyro savybių:

  • Visuomet rudenėjant pasipila virusų bangos, tad kefyras padeda mums stiprinti imunitetą, tikrai ne sakau, kad visiškai nesergam,
  • Nepaslaptis, kad imunitetas gyvena žarnyne, tad kefyras puikiai pagerina jo mikroflorą,
  • jeigu vakarais ištinka valgio priepuoliai – kefyro stiklinė visuomet geriausia išeitis, tik be jokių saldžių vaisių 🙂
  • Sustojo skrandis ar jaučiate sunkumą – pirmiau nei vaistų griebiame vėl tą pačią stiklinę kefyro…

Visi šie patarimai mūsų šeimos patirtis, tačiau nebūtinai tinkama visiems. Bet kokio produkto vartojimui būtinas saikas ir subalansuotas maistas 🙂

O jeigu kefyras pabosta, plakame kokteilius, bei gaminame Philadelfijos tipo sūrelį (kefyras užšaldomas ir paliekamas nuvarvėti per tinklelį, kuriame lieka puikus natūralus sūrelis), kuris tinka tiek užtepėlėms, tiek sūrio pyragams. Paragaukite kefyro kokteilio su salieru, agurku ir žiupsniu druskos arba su mango desertinį variantą pusryčiams.

Pagrindinės taisyklės kaip grybui padėti pagaminti kefyrą:

  • Laikykite kefyrą stikliname inde, pridengtame marle,
  • Po kiekvieno nupylimo indą praplaukite, kefyro grybą irgi po šaltu vandeniu,
  • Kefyro nukošimui rinkitės tik plastiko sietelį, taip pat laikymui netinka metalo indai, kefyro grybas su metalu nedraugauja,
  • Rinkitės kefyro gamybai kokybišką pieną,
  • Kefyro grybui augant didės ir pieno kiekis jam reikalingas, stebėkite, kaip kiekvienas mes, taip ir jis yra unikalus, bei turi skirtingą „alkį” pienui 🙂 beto jo apetitas priklausys ir nuo namuose gyvenančių bioorganizmų, ir net šilumos, rūgsta greičiau – didinkite pieno kiekį,
  • Kefyras laikomas kambario temperatūroje,
  • Kefyrą nupilti, atitaikius pieno kiekį, reikia kas parą, je išvykstate galite užpilti didesniu kiekiu ir palikti šaldytuve, taip sulėtės jo gamybą.
  • O jei pabodo ir per vasarą jo nesinori – užšaldykite patį grybą. Vėliau lėtai šaldytuve atšildykite ir vėl palengva „užsikurs” kefyro gamyba 🙂

Likite sveiki!