Nors daug kas pagalvoja, kad tai pyragas, tačiau man tai itališkos duonos focaccia variacijos. Su vynuogėmis, su kriaušėmis, su slyvomis, su figomis… Kiekvienam pagal skonį, bet… VISUOMET su pelėsiniu sūriu 🙂 kurį Dovilė tiesiog dievina, kurio vienokio ar kitokio visuomet rasite mūsų šaldytuve. Dažniausiai brie arba su mėlynuoju pelėsiu, masdam tipo su riešutų poskoniu… Seilės susikaupė jau berašant, nes… šis įrašas yra ne tik apie receptą, bet ir apie ypatingą vietą sūrio, ypač prancūziško, mylėtojams 🙂
O tai yra Vieno prancūzo sandėliukas, įsikūręs visai netoli Kauno autobusų stoties, šalia legendinės Stumbro gamyklos restorano. Tik pravėrus duris tikras sūrio mylėtojas stabtels įkvėpti to svaiginančio aromato…. Bet geriau vieną kartą užsukit, nei 1000000000 kartų apie tai perskaitykite 🙂 dar dabar… skaitom šias eilutes ir pirštų galiukuose jaučiam ragautų sūrių aromatus 🙂
irgi… vistik apie receptą… keliavome ten su ypatingo skonio duona-pyragu, specialiai priderintu prancūziškai virtuvei. Taigi apjungus focaccia ir figas, mėlyną pelėsinį sūrį ir saują riešutų galite gauti tobula užkandį prie sūrio ir ne tik 🙂
- 250 ml šilto vandens
- 1,5 arb.š. sausų mielių (maišyti su miltais tinkamų)
- 1 valg.š. medaus
- 350-400 g kvietinių miltų (gali prireikti ir daugiau, priklauso nuo miltų)
- 0,5 arb.š. druskos
- 1 valg.š. alyvuogių aliejaus (būtinai alyvuogių rekomenduoju) + dubens patepimui + kepimo formai
- 4-5 šviežių figų
- 100 g pelėsinio sūrio
- 1 valg.š. itališkų prieskonių mišinio
- skysto medaus šiek tiek įdarui
- 50 g kedrinių pinijų
Miltus persijoju, sumaišau su mielėmis ir druska.
Vandenį sumaišau su medumi. Vanduo turi būti šiltas, bet ne per karštas. jeigu galite išlaikyti jame pirštą kol suskaičiuojate iki 10, tuomet jis jau pakankamai atvėso, kad „prikeltų” mieles.
Miltus sumaišau su aliejumi, vandens ir medaus mišiniu, užmynkau tešlą, kurią būtinai mynkau 7-8 minutes, kol tampa elastinga, vis pabarstydama miltais, jeigu dar limpa.
Dubenį patepu aliejumi, dedu tešlą, uždengiu maistine plėvele ir palieku kildintis 1 valandą orkaitėje (naudoju specialią kildinimo programą, kuri palaiko 40 °C temperatūrą). Tačiau galima drąsiai kildinti šiltuose namuose uždengus rankšluostuku. Rezultatas bus tikrai vienodas.
Kol tešla kyla, susitrupinu pelėsinį sūrį, nuplautas figas susipjaustau skiltelėmis.
Silikoninę kepimo formą ištepu aliejumi. Pakilusią tešlą padalinu į dvi vienodas dalis. Vieną dalį rankomis ištampau po formą, pirštais spaudžiant lengvas duobeles. Beriu pusę kiekio sūrio, pusę figų, pusę prieskonių, pašlakstau skystu medumi. Antrą dalį rankose pratampau, dedu ant viršaus, sudedu likusį sūrį, figas, prieskonius, medaus dar vienas kitas potepis ir pabaigai kedrinės pinijos.
Paruošta duona-pyragas kepa 30 minučių 180°C orkaitėje su ventiliatoriumi.
Skaniausias šis patiekalas dar šiltas, šviežias, bet tikrai valgomas ir atvėsęs net sekančią dieną. Bet kažkodėl abejoju… ar jo liks kitai dienai 🙂