Tradicinė žemaičių šilkinė košė vedama su perlinėmis kruopomis, su žirniais arba pamaišyta. Šią košę su miežiais verda mano mama, vadina irgi šlkine, o kai mes atvažiuojame dažnai į klausimą ką paruošti vakarienei ji girdi prašymą šiai košei. Šoti, gardi, sužavėjusi net mažiausius valgytojus. Mano mama košę gardina spirgučiais, mes siūlome pagardinti rūkytos vištienos kubeliais, kurie puikiai dera su bulvėmis, tad šią košę tikrai papildys skoniu.
Reikės (5-6 porcijoms):
- 2 stiklinių miežių kruopų
- 5 stiklinių vandens
- šiek tiek druskos
- 3 vidutinių bulvių
- 50 g sviesto
- 200 ml pieno
- 200g rūkytos vištienos krūtinėlės be odos ir kaulų
- Lukštentų kanapių papuošimui (nebūtinai)
Kruopas kruopščiai nuplaukite po tekančiu vandeniu. Vandenį užvirkite su druska, sudėkite kruopas ir virkite 15-20 minučių.
Vištieną supjaustykite smulkiais kubeliais. Bulves nulupkite ir smulkiai sutarkuokite. Sviestą su pienu pakaitinkite, kol sviestas išsilydys.
Kruopoms išvirus, užpilkite jas kaitintu pienu su sviestu, sudėkite bulvių tarkius ir maišykite kaitindami ant mažos ugnies.
Pabaigoje įmaišykite vištienos kubelius, uždenkite košę ir palikite šiltai 15 min.
Kabinkite košę šaukštais, dideliais ir mažais, su pieno stikline ir pagardinę maistingomis lukštentomis kanapėmis.