Kubietiškai troškinta jautiena arba Ropa Vieja

Tai yra vienas žymiausių patiekalų, tiesiog alsuojančių Kubos skoniais ir spalvomis. Kadangi kaip tik buvome gavę nuostabios jautienos iš Kanopa, tai net nekilo abejonių, kad gaminsime savaitgalį jau net nesulaukę Danijos savaitės pabaigos, nes… tai nebus greita vakarienė, čia prireiks pasiruošimo, o taip pat ir ilgo kvapniai nosis kutenančio troškinimo, tad skubam dalintis, sugundyti, kad jau savaitgaliui susirastumėt tinkamos mėsos ir … įkvėptumėt Kubos visomis širdimis. Neišsigąskite ilgesnio produktų sąrašo, jis tik ilgas, bet eiga tikrai nesudėtinga. Įkvėpimui naudojome šį receptą.

#Karantinoskoniukeliones po spalvingą Kubą 🙂

Reikės:

  • ~1kg jautienos krūtininės (brisket)
  • druska ir pipirų, pagal skonį
  • 50 ml alyvuogių aliejaus
  • 3-4 saliero stiebai (galite keisti svogūnu)
  • 1 didelės žalios paprikos
  • 1 didelės raudonos paprikos
  • 6 česnako skiltelių
  • 1 šaukštelio džiovinto raudonėlio
  • 2 šaukštelių kumino (jeigu neturite galite keisti ir kmynais, bet kuminas ypatingas prieskonis)
  • 2 šaukštelių rūkytos maltos paprikos (jei neturite naudokite – saldžiosios paprikos miltelius)
  • 100 ml sauso baltojo vyno
  • 200 ml jautienos sultinio
  • 300 ml trintų pomidorų tyrės
  • žaliųjų alyvuogių (nebūtinai, bet gardu)
  • saujos šviežių plačialapių petražolių

Jautieną gausiai pagardinkite druska ir šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
Puode įkaitinkite alyvuogių aliejų ant stiprios ugnies. Įdėkite jautieną ir apkepkite iš visų pusių, kol susidarys rusva plutelė. Tada atidėkite.

Į keptuvę, kur kepė mėsą, suberkite smulkintus salierus, juostelėmis smulkintas paprikas ir kepinkite ant vidutinės ugnies 15–20 minučių, kol karamelizuosis. Įdėkite traiškytą česnaką, raudonėlio, kumino ir rūkytos paprikos. Kepkite dar minutę. Įpilkite baltojo vyno ir užvirkite, nubraukdami keptuvės dugną plokščiu mentelės kraštu surinkite visus prieskonius į vieną visumą.

Įpilkite jautienos sultinio ir pomidorų tyrės. Užvirkite.

Atėjo laikas atgal į keptuvę grįžti jautienai. Viską užvirkite ir uždenkite troškinkite lėtai 2–3 valandas arba kol jautiena lengvai plėšysis šakute.

Išsitroškinusią jautieną perkelkite į lėkštę ir suplėšykite šakutėmis. Tuomet grąžinkite atgal į padažą ir sumaišykite. Dabar jeigu mėgstate, laikas alyvuogėms ir dar 15-20 minučių patroškinkite , kad viskas sutirštėtų.

Patiekite su virtais ryžiais – arba mes ragavome lengvesnę garnyro versiją žiedinio kopūsto ryžius – bei būtinai pabarstykite kapotomis šviežiomis petražolėmis.

Print Friendly, PDF & Email