Norėjosi rašyti… sausainukai… tačiau iš tikro jie tikrai verti gardžių pyragėlių vardo… lyg mažosios karūnėlės vainikuojančios poros dienų darbus virtuvėje. Vienas gražus mažuliukas kąsnelis į burną ir išraiškingas prisimerkiantis įvertinimas… vienas degustatorius pamėgo tik žvaigždutes, kitam norėjosi saldesnio įdaro, o trečias buvo laimingas kad eksperimentas juos ruošti skaniai Lipdau fotosesijai pavyko net iš pirmo karto… nors širdelė tikrai drebėjo kaip ir rankos lipdančios mažuosius garduolius, kurių receptą pašnibždėjo Mukatanas. Nieko recepte nekeičiau, jis visiškai tobulas, o jei gaminsime tešlą kepti tik sausainėliams, tai įtarkuokite apelsino ar citrinos žievelę užburiančiam aromatui 🙂
Tešlai:
- 250 g miltų
- 125 g šalto sviesto
- 2 v.š. cukraus pudros
- 1 kiaušinio trynio
- 1 apelsino sulčių
Įdarui:
- 30 ml pusiau saldaus raudono vyno
- 45 g rudojo cukraus
- 75 g spanguolių
- 1/2 didelio obuolio
- 1/2 a.š. malto cinamono
- 1/4 a.š. imbiero miltelių
- 1/4 a.š. maltų gvazdikėlių
- 25 g džiovintų datulių
- 25 g razinų
- 25 g džiovintų spanguolių
- 1/2 mandarino
- 10 ml brendžio
- 1/4 a.š. migdolų ekstrakto
- 25 g susmulkintų migdolų
- 1/2 v.š. vanilinio cukraus
- 1 v.š. medaus
Persijotus miltus pilkite į virtuvinį kombainą su metaliniais peiliais, įdėkite cukraus pudrą, įtarkuokite šaltą sviestą ir greitai sukapokite, kol gausis sviestiniai trupiniai. Įmeskite juos į šaldiklį 30 minučių. Tai priduos trapumo ir sluoksniuotumo. Šalia priglauskite iš šviežiais spaustas apelsinų sultis. Po lengvos pašaldymo, sviestinius trupinius sumaišykite su tryniu ir apelsinų sultimis. Viską surinkite į tešlos rutulį ir neminkykite. Įvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą.
Pradėkite ruošti įdarą. Susmulkinkite datules, nutarkuokite mandarino žievelę, išspauskite sultis.
Puode storu dugnu užkaiskite vyną, suberkite rudą cukrų ir maišant ištirpinkite. Tada suberkite šviežias spanguoles, cinamoną, imbierą bei gvazdikėlius ir išmaišykite.
Kai užvirs suberkite džiovintas spanguoles, datules ir razinas. Tuomet mandarino žieveles ir sultis. Lėtai ir vis pamaišant troškinkite 10 minučių. Nepalikite, nes prisvils.
Nulupkite obuolį ir supjaustykite mažais kubeliais. Sudėkite į įdarą, įpilkite 3 v.š. vandens ir dar 10 minučių patroškinkite.
Nukelkite įdarą nuo ugnies, po 10 minučių įmaišykite kapotus riešutus, brendį, vanilinį cukrų, medų ir migdolų ekstraktą. Visą įdarą šiek tiek patrinkite šaukštu. Atvėsinkite ir padėkite į šaldytuvą šalia tešlos.
Dabar ramiai eikite tęsti savo dieną ar vakarą, nes tiek tešlai, tiek įdarui reikia laiko visus skonius sugerti. Kitą dieną pratęskite darbus.
Tešla kočiosime, tad jei per kieta, šiek tiek atšildykite. Iškočiojame tešlą 3-5 mm storio ir išpjauname apskritimis. Kepimo formeles ištepkite riebalais, nepadauginkite jų. Iš likusios tešlos išpjaukite žvaigždeles. Kepimo formeles išklojam tešla, įdedame įdaro, papuošiame tešlos žvaigždėmis. Kepame 200 °C orkaitėje 15-25 minutes, stebėkite kad nesudegtų.