Iki didžiausių metų švenčių liko savaitė… kai susėsime prie jaukaus Šv. Kūčių stalo, o ryte smalsiai pakuosime Kalėdines dovanas, kurios gali būti pagamintos net ir paskutinėmis minutėmis prieš pat iškeliaujant jas dovanoti 🙂
Tačiau jei dar turite laisvą 1dienio vakarą, sukluskite, šis SŪDYTOS KARAMELĖS RIEŠUTŲ PYRAGAS gali būti puiki dovana, kuri dar spės iki švenčių susigulėti ir subręsti 🙂
Reikės (vienam dideliam arba 3 mažiems ~21 cm skersmens pyragams):
- Tešlai:
- 350 g miltų
- 100 g cukraus
- 250 g šalto sviesto
- žiupsnelis druskos
- 1 kiaušinis
- Įdarui:
- 200 g cukraus
- 100 g sviesto
- 4 v.š. medaus
- 500 ml grietinėlės
- 200 g Arimex anakardžių riešutų
- 200 g Arimex karijų riešutų
- 200 g Arimex lazdyno riešutų
- 1 a.š. druskos
Virtuvės kombaine su peiliais sukapokite miltus, cukrų, šaltą sviestą bei druską iki birių trupinių. Įmuškite kiaušinį ir suminkykite tešlą, kurią padalinkite į 3 vienodus rutuliukus, apvyniokite maistine plėvele ir palikite šaldytuve mažiausiai valandai. Tešla nelabai linkusi kočiotis, todėl lengvai rankomis suformuokite apvalios formos blyną, dėkite jį į kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi, ir pirštais formuokite vienodo storio pagrindą, būtinai su aukštesniais krašteliais.
Gilioje keptuvėje pakaitinkite cukrų, sviestą ir medų, maišykite kol cukrus ištirps ir masė pasidarys tąsi. Tuomet supilkite grietinėlę ir lėtai kaitinkite kol šiek tiek paruduos ir sutirštės, kitaip sakant – karamelizuosis. Tuomet supilkite riešutus bei druską ir viską išmaišykite. Atsargiai ragaukite – karamelė labai karšta!
Supilkite įdarą ant paruoštos pagrindo ir kepkite 180 karščio orkaitėje 40 minučių, stebėkite, kad karamelė per daug neparuduotų.
Pyragui iškepus, visiškai jį atvėsinkite, suvyniokite į popierių ir įdėkite į maišą, taip laikykite iki pat švenčių, kad karameliniame patale gulintys riešutai subrinktų.
Galima ragauti jau ir kitą dieną, tačiau pastovėjęs jis tikrai daug daug skanesnis 🙂 bet jam tikrai reikia laiko subręsti, tad jeigu to laiko jau neturite tiek daug, o norisi ko nors meduoliško, rekomenduojame šiuos KVAPNIUS MALTŲ MIGDOLŲ SAUSAINIUS 🙂
Reikės:
- 110 g minkšto sviesto
- 120 g skysto medaus
- 100 g rudojo cukraus
- žiupsnelis druskos
- 1 didelis kiaušinis
- 100 g maltų Arimex migdolų
- 100 g avižinių miltų
- 100 g kvietinių miltų
- 1/4 a.š. sodos
- 1,5 a.š. meduolių prieskonių
Sviestą išsukite su medumi, cukrumi ir druska. Įmuškite kiaušinį ir išplakite iki vientisos masės.
Sudėkite maltus migdolus, persijotus avižinius ir kvietinius miltus su soda bei prieskoniais. Lėtai išmaišykite iki vientisos tešlos.
Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, šaukšteliu kabinkite tešlos, rankomis formuokite rutuliukus ir dėliokite juos ant skardos su didesniais tarpeliais. Jei kepsite didesnius, tai užteks ir vienos skardos, mažesniems prireiks dviejų. Rekomenduojame kepti mažesnius, tokie labiau tinkami dovanoms 🙂 o didesnius galėsite drąsiai skanauti pusryčiams su pieno puodeliu.
Kepkite 180 karštumo orkaitėje 15 minučių ir būtinai atvėsinkite ant grotelių, tuomet sausainiai sutvirtės, nes ką tik iškepę bus labai minkšti.
Šiuos sausainėlius galite pakuoti į maišelius ir dovanoti kartu su karštos kakavos, aromatingos arbatos ar kvapnios kavos puodeliu. Geriausiai juos iškepti iš vakaro prieš pat šventes, na o jeigu pabudote švenčių rytą ir suvokėte, kad neturite tos dovanos… paskutinis išsigelbėjimas – susiruošti šį KALĖDINIO KEKSO ruošinį ir prisegti tik receptą kaip jį tinkamai panaudoti 🙂
Reikės:
- 700-800 ml stiklainio
- 220 g miltų sumaišytų su 1 a.š. sausų mielių, 50 g cukraus bei žiupsnelio druskos
- 40 g smulkintų Arimex džiovintų abrikosų
- 40 g džiovintų Arimex spanguolių
- 40 g auksinių Arimex razinų
- 50 g Arimex bananų traškučių
Susluoksniuokite viską stiklainyje, užkabinkite trumpą instrukciją kaip paruošti gardų kalėdinį keksą ir drąsiai dovanokite 🙂
Instrukcija: Pakaitinkite 115 ml pieno, 100 g sviesto ir 85 g medaus. Supilkite stiklainio turinį į dubenį, užpilkite pašildytu pieno, sviesto ir medaus mišiniu (ne karštu! o šiltu), viską išmaišykite šaukštu ir palikite valandą šiltai pakilti, tuomet sudėkite į sviestu išteptą pailgą kepimo formą ir kepkite 180 karštumo orkaitėje 45-55 minutes, kol medinis pagaliukas bus sausas, su kuriuo tikrinsite keksą.
Išbandykit, dovanokit, dalinkitės savo laiku su brangiausiais žmonėmis kasdien 🙂 ne tik per šventes 🙂