Gruziniškas medutis (medok)

Dovilė ilgai ilgai planavo kepti medutį su plonais, iškočiotais lakštais, daugiasluoksnį, minkštą, gaiviu plikytu kremu, su rūgštele… Ir štai… Gruzijos temoje kaip tik aptikau receptą. Tikrai daug panašių receptų yra ir lietuviškoje virtuvėje, ir rusiškoje, kur šis tortas vadinamas Medovik, o tuo tarpu gruzinai jį vadina Medok ir pertepa ne su grietine, o plikytu kremu. Mmmm taip skaniai nuskambėjo, kad nekilo abejonių ką daryti saldaus iš Gruzijos temos 🙂

#KarantinoSkoniuKeliones po spalvingą Gruziją 🙂

Reikės biskvitams:

  • 45 g sviesto
  • 3 šaukštų cukraus
  • 4 šaukštų medaus
  • 3 kiaušinių
  • 2 nubrauktų šaukštelių sodos
  • 500-600 g kvietinių miltų (ir papildomai kočiojimui)

Puode ant vidutinio karščio išlydykite sviestą, cukrų ir medų, virkite maišydami 5 minutes.

Po vieną įmuškite kiaušinius ir kiekvieną gerai plakite kaskart, nes kitaip gausite kiuašinienę.

Įberkite kepimo sodos ir virkite nuolat maišydami dar minutę, mišinys taps tirštas ir kreminis.

Nukelkite puodą ir leiskite atvėsti apie 5 minutes.

Po truputį įmaišykite miltus į mišinį ir gerai išmaišykite. Neišsigąskite, jeigu tešla nesusiformuoja į vientisą rutulį, kočiojant pridėsite papildomų miltų ir tikrai nepadauginsite.

Visą tešlą padalinkite į vienodas 8 dalis, jei kepate apvaliosje formoje arba jei naudojate didelę kepimo skardą, tada į 4 dalis.

Kiekvieną tešlos dalį, iškočiokite plonai ant kepimo popieriaus pabarstyto miltais.

Įkaitinkite orkaitę iki 170 °C. Kepkite kiekvieną biskvito lakštą 5-6 minutes.

Reikės kremui:

  • 3 puodeliai pieno (~600-650 ml)
  • 100 g minkšto sviesto
  • 1 puodelio cukraus
  • vieno kiaušinio
  • 2 šaukštų miltų
  • ½ šaukštelio vanilės pastos
  • Citrinos arba apelsino žievelės

Puode išmaišykite kiaušinį, cukrų ir miltus. Po truputį, nuolat maišant, įpilkite vanilės ir pieno. Virkite kremą ant silpnos ugnies nuolat maišydami. Kai kremas sutirštės, nukelkite nuo viryklės, supilkite į didelį maišymo dubenį ir leiskite atvėsti.

Minkštą kambario temperatūros sviestą išplakite mikseriu, kol taps grietinės konsistencijos. Tada dalimis pilkite kremą ir gerai maišykite. Galiausiai įmaišykite tarkuotą citrinos arba apelsino žievelę. Kremas paruoštas, galima sutepti tortą.

Torto biskvitus supjaustykite norima forma, jokiu būdų neišmeskite trupinių, jie skirti tortui papuošti. Sukapokite juos iki rupių trupinių.

Biskvitus pertepkite kremu, paviršių torto irgi, apberkite gausiai trupiniais. Galite puošti cukraus pudra, sezoniniais vaisiais bei uogomis.

Tortą būtina palaikyti parą šaldytuve, o geriausias ir skaniausias jis būna trečią parą po sutepimo. Minkštas, drėgnas, gardus torto gabalėlis. Tokio torto, kurį dar tikrai ne kartą kepsime savo namuose 🙂

Print Friendly, PDF & Email