Baklažanų pagardas baba-ganoush

Baba ganoush yra dūminis, sodrus ir kreminis baklažanų padažas, tradiciškai gaminamas maišant švelniai skrudintus (arba sudegintus) baklažanus ir riešutinį tahini su česnaku, citrusais ir prieskoniais.

Kai #produktoiššūkis paskelbė baklažanų savaitę, tai jau iškart žinojau, kad tikrai gaminsiu šį ne kartą kavinėse skanautą užkandį.

Reikės:

  • 2 vidutinių baklažanų
  • 2 šaukštų tahini pastos (sezamų pasta)
  • 0,5 – 1 citrinos sulčių, būtinai supilkit tik dalį ir ragaukit
  • 2 česnako skiltelių
  • 1 šaukšto graikiško jogurto
  • druskos ir maltų pipirų pagal skonį
  • 0,5 šaukštelio malto žagrenio (sumac vadinasi)
  • žiupsnis aštrių pipirų, nebūtina
  • 1 šaukšto alyvuogių aliejaus
  • patiekimui kapotų petražolių ir skrudintų kedrinių pinijų

Pirmiausia baklažanus parūkykite arba kepkite ant grotelių. Skaniausia kaip baklažanus iškepsite tiesiog virš ugnies. Žnyplėmis pasukite baklažaną maždaug kas 5 minutes, kol jis suminkštės, o odelė apdegs ir iš visų pusių taps traški (visas kepimas užtruks ~20 min.). Baklažanai turi išsipūsti ir tapti itin minkšti.

Neturite kepsninės – kepkite orkaitėje, tik kepimo laikas gali trukti iki 40 min, gal net ilgiau. Rekomenduoju juos kepti perpjautus išilgai.

Kai baklažanai pakankamai atvės, kad juos paliestumėte, nulupkite suanglėjusią traškią odelę (ji turėtų iš karto nusilupti). Išmeskite odelę ir stiebelį (nesijaudinkite, jei odelės liko kelios gabalėliai, tai tik pridėtas skonis).

Keptą baklažaną sudėkite į smulkintuvą (kai kurie receptai sako, kad autentiška tik trinant rankomis šakute, bet virtuvinis smulkintuvas puikiai atlieka savo darbą ir pagaminą puikią kreminę tekstūrą), toliau sudėkite visus kitus ingredientus, išskyrus papuošimą. Pradžiai pilkite tik dalį citrinos sulčių, ragaukite. Gal reikės pridėti kitų dalių dar daugiau. Reguliuokite viską pagal savo skonį, tačiau nepamirškite, kad po valandos jie dar labiau susistovės ir kitaip atsiskleis.

Uždenkite baba ganoush ir laikykite šaltai šaldytuve nuo 30 minučių iki valandos. Norėdami patiekti, perkelkite baba ganoush į serviravimo indą arba dubenį. Jei norite, užpilkite šlakeliu aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejaus ir skrudintų kedrinių pinijų, kapotų petražolių.

Patiekite su jūsų pasirinktomis duonos griežinėliais, mėgstamais traškučiais arba net gi šviežiomis daržovėmis!