Vaikystės keksas su razinomis

niekad jo nekepdavo mama… ji apskritai nekepdavo jokių saldžių kepinių… o močiutės firminiai buvo per mėsmalę formuojami naminiai sviestiniai sausainiukai… bet kažkodėl šis keksas tobulai kvepia vaikyste… kaip ir džiovinti bananai… kažkada buvę didelis deficitas, todėl parvežtas vos maišelis lauktuvių buvo godžiai valgomi klausant vakarinės močiutės pasakos… mmm ta knygą… paėmus ją į rankas man vis dar kvepia džiovintais bananais… nors jos pavadinimo dabar net nebeatsimenu… bet čia ne apie tai… kol rašau šį receptą, po namus klajoja kepamo kekso aromatas, tobulai saldus… dvelkiantis romu… razinomis… citrinos gaivuma… dar 20 min… laukti kol iškeps… dar tiek pat kol atvės… kad ištraukti gardėsį iš formos… bet verta jo laukti… o receptas tiesiai iš naujosios Beatos „Kepinių knygos“ 🙂 vis dar su pasimėgavimu skaitau ją 🙂 

 

Reikės:

  • 180 gr minkšto sviesto
  • 180 gr cukraus 
  • 3 kiaušiniai
  • 150 gr razinų
  • 100 ml rudojo romo (aš naudojau 100 ml naminės vanilės esensiją su romu ir 100 ml gryno romo, galima pakeisti brendžiu ar juodąja arbata)
  • 200 gr miltų (+0,5 v.š. razinoms apvolioti)
  • 1-2 v.š. pieno
  • 1,5 a.š. kepimo miltelių
  • žiupsnelio druskos
  • 1 a.š. cukraus pudros pabarstymui
  • 1 citrinos žievelė

Razinas nuplauname karštu vandeniu, užpilame romu ir šiek tiek pakaitiname ant mažos ugnies, paliekame brinkti, kol razinos sugeria beveik visą romą 🙂 galima palikti ir per naktį, bet pakaitinus pakas ir 30 min palaikyti, kol viską susiruošite 🙂

Minkštą sviestą išplakti su cukrumi ir druska iki puraus balto kremo. Po vieną mušant kiaušinius plakti kol susideda visi kiaušiniai. Įdedame pieno ir dar kartą viską gerai išmaišome.

Miltus sumaišome su kepimo milteliais. 

Į tešla nutarkuojame citrinos žievelę, išmaišome.

Miltus įmaišome palaipsniui į sviesto ir kiaušinių masę.

Ant išbrinkusių razinų užpilame 0,5 v.š. miltų ir viską permaišome. Razinas sudedam į tešlą ir išmaišome.

Orkaitę su ventiliatoriumi įkaitiname iki 180 karštumo, kepimo formą ištepame sviestu, sudedame tešlą ir kepame ~ 50 min. Kepimo laiką reguliuokite pagal savo orkaitę, būtinai tikrinkite keksą mediniu pagaliuku. Jei ruduoja per daug – pridenkite.

Iškepusį keksą atvėsiname, tuomet jis lengvai išsiims iš formos, pabarstome cukraus pudra. 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Yra kur tobulėtiGerasBeveik puikus skonisPuikus skonisTobulas (No Ratings Yet)
Loading...

6 Responses to Vaikystės keksas su razinomis

  1. grange

    Vėsta mano keksas irgi, ragausim ryt, kvepėjo skaniai tikiuos bus geras.

    • admin

      mmmm… prisimenu tą kvapą… lauksim įspūdžių paragavus 🙂

  2. Daiva

    Dovile, noriu padėkoti už šį puikų keksą! Kepiau ir aš! Labai patiko skonis ir tos razinos, mmm… 😀 Man po 20 min. keksas labai parudavo, tai aš jį pridengiau kepimo popieriumi ir dar kepiau 15 min. Man iškepė per 35 min. Matai, kaip kiekviena orkaitė kepa nevienodai 😉

    • admin

      Džiaugiuosi, kad patiko 🙂

  3. Pingback: Vaikystės keksas su razinomis | Virtuvės kertelės

  4. admin

    Pradėjęs kepti šis keksas gana greitai parudavo, todėl jei orkaitė kepa karščiau pridenkite, reguliuokite kepimo laiką, pagal savo orkaitę, gali būti tiek ilgesnis, tiek trumpesnis.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

8 + 7 =