Ukrainietiški barščiai

Kai oras atvėsta, karštis nuslūgsta, vėl pilveliai užsinori karštos sriubos dubenėlio. Kvapnaus, garuojančio, sotaus, kupino skonių ir… keliančio prisiminimus bei emocijas. Toks turi būti maistas, kuris skirtas tikrai ne vien sotumo jausmui pasiekti. Šiai dienai maistas mums daugiau nei būtino poreikio patenkinimas, nors neslėpsim, kasdienybėje dažnai tenka suktis kaip voverėms ir nevisuomet lieka galimybių bandyti, ragauti, skanauti, kartais tenka tik tyliai prikimšti. Tačiau kai kasdienybę padedi į šoną, išsiverdi gardžios sriubos ir tyliai mėgaujies… dėl tokių akimirkų vėl supranti, kodėl tu vis daugiau ir daugiau toje kasdienybėje ieškai gardesnių akimirkų, kurios pripildo ne tik pilvelius, bet ir atvėsusias širdis…

Reikės:

  • 250 g mėsos (rekomenduojame jautieną arba veršieną, tai gali būti tiesiog mėsingesni kaulai)
  • 250 g burokėlių
  • riebalų kepimui
  • 350 g baltagūžių kopūstų
  • 400g bulvių
  • 1-2 morkų
  • petražolės šaknies
  • svogūno
  • 2 skilt. česnako
  • 80 g pomidorų pastos
  • 50 g šoninės
  • 1 v.š. cukraus
  • šiek tiek acto
  • 1 a.š. maltų pipirų
  • druskos
  • lauro lapelio
  • sauja krapų
  • sauja petražolių
  • 4-8 v.š. grietinės

Mėsą arba kaulai užpilami pasūdytu vandeniu ir užverdama. Užvirus paverdama 5 minutes ir nupilamas vanduo, mėsa arba kaulai nuplaunami, užpilami šviežiu vandeniu, įdededami pipirai, lauro lapelis ir užvirinus verdama kol mėsa suminkštėja.

Burokėliai sutarkuojami arba supjaustomi kubeliais, pakepinami ant šiek tiek riebalų, pagardinami pomidorų pasta, šiek tiek acto. Morkos sutarkuojamos, petražolės ir svoogūnas smulkiai sukapojami ir taip pat pakepinamos.

Bulvės supjaustomos kubeliais. Kopūstai supjaustomi plonomis juostelėmis. Bulvės ir kopūstai sudedami į verdantį sultinį ir verdami 15 minučių. Tada sudedamos troškintos daržovės. Pagardinama druska, pipirais.

Prieš pat patiekiant barščius, jie gardinami smulkiai kapotais krapais, petražolėmis, česnakais, bei skrudintos šoninės gabaliukais bei grietinės šaukštu.

Receptas adaptuotas pagal 1977 m. kulinarinę knygą „Gero apetito”

Print Friendly, PDF & Email

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

14 + ten =