Trapūs apelsinų aromato sausainiai

Iki Kalėdų liko mažiau nei mėnuo, tad mūsų virtuvėje jau prasideda skanios repeticijos 🙂 ne visi bandymai galiausiai papuola ant šventinio stalo arba į skanias dovanas, bet šis atradimas tikrai ras vietą kiekvieno ragautojo širdyje 🙂 Pradinė kvapnios tešlos idėja kilo nuo Simonos gražuolių pyragėlių, kuomet liko šiek tiek tešlos ir greitai kepėm improvizuotus papuošimus fotosesijai, o paragavę visi gyrė ir prašė recepto 🙂 Tad viena improvizacija ir vualia 🙂

Reikės:

  • 250 g miltų+kočiojimui
  • 125 g šalto sviesto
  • 2 valgomųjų šaukštų cukraus pudros
  • 1 L dydžio kiaušinio trynio
  • 1 apelsino
  • 1 kiaušinio aptepimui
  • 1 v.š. pieno
  • papuošimui cukrinių dekoracijų, riešutų trupinių, perlinio cukraus

Kelios būtinos sąlygos puikiausiam rezultatui:

  1. Tikras sviestas, o ne kepinių margarinas, patikėkit manim ir nedarykite mano jau patirtos klaidos 🙂
  2. Apelsinas nuplautas su valgoma soda – netikite? Palyginkite, kvepės tikrai skirtingai 🙂
  3. Persijoti miltai ir cukraus pudra, purumas čia tikrai labai svarbus 🙂
  4. Pašaldymas šaldiklyje.

Sviestą supjaustome kubeliais. Miltus persijojame kartu su cukraus pudra. Sumaišome sviesto kubelius su miltais ir cukraus pudra, bei paslepiame šaldiklyje 20-25 minutes.

Apelsiną nuplauname, nutarkuojame žievelę. Išspaudžiame sultis, sumaišome su tarkuota žievele. Dedame į šaldiklį 15-20 minučių.

Išimame pašaldytus miltus ir sviestą, dedame į virtuvinį kombainą ir viską su metaliniais peiliais sukapojame į smulkius trupinius.

Išimame šaltas apelsinų sultis, įmušame kiaušinio trynį, išplakame šluotele.

Apelsinų sulčių ir kiaušinio trynio plakinį pilame į miltų ir sviesto trupinius, bei greitais judesiais užmaišome tešlą, sulipdome iš jos vientisą rutulį. Tik daug minkyti nereikia, tešla praras trapumą.

Tešlos rutulį įviniojame į maistinę plėvelę ir paliekame šaldytuve per naktį arba palaikome šaldiklyje 30 minučių.

Tešlą išimame, šiek tiek atšildome, kočiojame su papildomais miltais iki vienodo 3-4 mm storio ir pjaustome mylimiausių formų sausainius.

Aptepimui išplakame kiaušinį su pienu ir lengvai šluotele patepam, bei barstome turimus papuošimus. Kepame 190 °C orkaitėje su vėjeliu 7-10 min, be vėjelio 12-15 min. Kepimo laikas skirtingas gali būti pagal orkaites, tad stebėkite kol sausainiai pasieks norimą spalvą 🙂

Jeigu vieną sausainį patepsite, į vidurį įspausite medinį pagaliuką ir uždengsite kitu pateptu sausainiu, tuomet gausite vaikų itin mėgstamus sausainius ant pagaliukų 🙂

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

twenty + 17 =