Iki Kalėdų liko mažiau nei mėnuo, tad mūsų virtuvėje jau prasideda skanios repeticijos 🙂 ne visi bandymai galiausiai papuola ant šventinio stalo arba į skanias dovanas, bet šis atradimas tikrai ras vietą kiekvieno ragautojo širdyje 🙂 Pradinė kvapnios tešlos idėja kilo nuo Simonos gražuolių pyragėlių, kuomet liko šiek tiek tešlos ir greitai kepėm improvizuotus papuošimus fotosesijai, o paragavę visi gyrė ir prašė recepto 🙂 Tad viena improvizacija ir vualia 🙂
Reikės:
- 250 g miltų+kočiojimui
- 125 g šalto sviesto
- 2 valgomųjų šaukštų cukraus pudros
- 1 L dydžio kiaušinio trynio
- 1 apelsino
- 1 kiaušinio aptepimui
- 1 v.š. pieno
- papuošimui cukrinių dekoracijų, riešutų trupinių, perlinio cukraus
Kelios būtinos sąlygos puikiausiam rezultatui:
- Tikras sviestas, o ne kepinių margarinas, patikėkit manim ir nedarykite mano jau patirtos klaidos 🙂
- Apelsinas nuplautas su valgoma soda – netikite? Palyginkite, kvepės tikrai skirtingai 🙂
- Persijoti miltai ir cukraus pudra, purumas čia tikrai labai svarbus 🙂
- Pašaldymas šaldiklyje.
Sviestą supjaustome kubeliais. Miltus persijojame kartu su cukraus pudra. Sumaišome sviesto kubelius su miltais ir cukraus pudra, bei paslepiame šaldiklyje 20-25 minutes.
Apelsiną nuplauname, nutarkuojame žievelę. Išspaudžiame sultis, sumaišome su tarkuota žievele. Dedame į šaldiklį 15-20 minučių.
Išimame pašaldytus miltus ir sviestą, dedame į virtuvinį kombainą ir viską su metaliniais peiliais sukapojame į smulkius trupinius.
Išimame šaltas apelsinų sultis, įmušame kiaušinio trynį, išplakame šluotele.
Apelsinų sulčių ir kiaušinio trynio plakinį pilame į miltų ir sviesto trupinius, bei greitais judesiais užmaišome tešlą, sulipdome iš jos vientisą rutulį. Tik daug minkyti nereikia, tešla praras trapumą.
Tešlos rutulį įviniojame į maistinę plėvelę ir paliekame šaldytuve per naktį arba palaikome šaldiklyje 30 minučių.
Tešlą išimame, šiek tiek atšildome, kočiojame su papildomais miltais iki vienodo 3-4 mm storio ir pjaustome mylimiausių formų sausainius.
Aptepimui išplakame kiaušinį su pienu ir lengvai šluotele patepam, bei barstome turimus papuošimus. Kepame 190 °C orkaitėje su vėjeliu 7-10 min, be vėjelio 12-15 min. Kepimo laikas skirtingas gali būti pagal orkaites, tad stebėkite kol sausainiai pasieks norimą spalvą 🙂
Jeigu vieną sausainį patepsite, į vidurį įspausite medinį pagaliuką ir uždengsite kitu pateptu sausainiu, tuomet gausite vaikų itin mėgstamus sausainius ant pagaliukų 🙂