Mielinis brandintas „Dresdner Stollen”

Vis dar įrašai kvepia Kalėdomis 🙂 vis dar skelbiu ir rašau kas buvo gaminta, brandinta visą gruodžio mėnesį ir tik dabar prapjauta, paragauta 🙂 brandintus pyragus išbandžiau dar pernai, bet šis visai kitoks… Ačiū Neringiukui už receptą, kuriame nieko nekeisčiau 🙂

mielinis stolenas (1)6

Reikės (1 didesniam arba 2 mažesniems pyragams):

  • 500 g miltų
  • 8,5 g sausų mielių
  • 100 g cukraus
  • 100 ml šilto pieno
  • 250 g minkšto sviesto
  • 125 g razinų
  • 100 g apelsinų cukatų
  • 40 ml amaretto, brendžio ar romo
  • 1 citrinos žievelės
  • 50 g. maltų maltų migdolų
  • 1 a. šaukštelio prieskonio mišinio kepiniams (cinamonas, gvazdikėliai, kardamonas, muskato riešutas arba tinka meduoliams mišinys)
  • sulaistymui 50 g. sviesto
  • cukraus pudros apibarstymui

Nuplautas ir nusausintas razinas užpilkite amarettu, brendžiu ar romu ir palikite parai. 

Į šiltą pieną įberkite šaukštą cukraus, kelis šaukštus miltų bei supilkite mieles, viską išmaišykite ir palikite šiltai kol miels suputos.

Sviestą išsukite su likusiu cukrumi iki purios masės.

Dubenyje sumaišykite persijotus likusius miltus, išsuktą sviestą, suputojusias mieles ir viską gerai išmaišykite, Suminkykite tešlą ir padėkite šiltai kildinti apie valandą.

Į masę sudėkite išmirkytas razinas (galima pamaišyti su džiovintom spanguolėm), maltus riešutus, prieskonius, nutarkuotą citrinos žievelę, apelsinų cukatus, viską išmaišykite.

Suformuokite stačiakampį, perlenkite jį pusiau, šiek tiek paplokite ir dar kartą perlenkite palikdami vieną pusę platesnę. Pyragą padėkite pusvalandžiui šiltai, kad pailsėtų.

Kepkite įkaitintoje iki 180°C orkaitėje apie 45-60 minučių. Jei paviršius stipriai ruduoja – pridenkite kepimo popieriumi.

Iškepusį pyragą dar karštą sulaistykite tirpintu sviestu su silikoniniu teptuku.

Kai pyragas visiškai atvės apibarstykite gausiai cukraus pudra, suvyniokite į kepimo popierių ir sandariai uždarę palikite pyragą bręsti. Mažiausiai savaitei, geriausiai 3-4 savaitėm 🙂 Kantrybės laukiant 🙂 

mielinis stolenas (2)6

Print Friendly, PDF & Email

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

5 × one =