Tai pirmasis išbandytas naujojo žiemos numerio Debesų žurnalo receptas 🙂 nukonkuravęs kalėdinių kepsnių kovoje ėriuko nugarinę 😀 apie kurią kalėdoms ilgai svajojom, bet pamačius šį receptą vienbalsiai nusprendėm, kad kepsim kalėdoms būtent tai 🙂 karštas aromatingas sultingas kepsnys labai pagardino mūsų šventes, o poto ilgai buvo kramsnojamas kaip šaltas užkandis 🙂
Reikės:
- 1 kg jautienos kumpio
- kelios džiovintų šalavijų šakelės
- nemažas žiupsnelis džiovintų čiobrelių
- žiupsnelis rupios druskos
- gabalėlis sviesto
- 2 v.š. skystos bruknių (spanguolių) uogienės
Aštriu peiliu per visą jautienos kumpio ilgį keliose vietose šiek tiek įpjaukite įstrižai ir išilgai. Gausiai apibarstykite džiovintais šalavijais ir čiobreliais. Aš palikau kumpį pasimarinuoti per naktį. Kitą dieną perkelkite kumpį į paruoštą kepimo skardą.
Įkaitinkite orkaitę iki 80°C temperatūros ir pašaukite paruoštą jautienos kumpį. Kepkite 2,5–3 valandas, kol mėsa suminkštės. Tuomet mėsos kepimas bus vidutiniškas, kadangi norėjau pilnai iškepusio kepsnio įjungiau ventiliatorių, padidinau temperatūrą iki 150 laipsnių, įkišau į storiausią kumpio vietą kepimo termometrą ir kepiau iki 70-75 laipsnių temperatūros kumpio viduje. Tuomet
Kai jautiena pasieks reikalingą temperatūrą, apibarstykite ją druska, apdėliokite keliais sviesto griežinėliais, apliekite bruknių uogiene ir, įkaitinę orkaitę iki 250°C temperatūros, kepkite dar apie 20 minučių su grilio funkcija, kol kumpis pasidengs traškia plutele.