Aguoninis sūrio tortas

Šio recepto pyragu vadinti kažkodėl nesinori, nes jis TOOOOOKS šventinis, gardus ir puošnus, kad tiesiog tobulai tinkantis tortas visoms šventėms, ypač žiemos 🙂 ir keptas buvo jis ne vieną, ne du kartus, jis dažnas svečias mūsų namuose ypač žiemą 🙂 nes ne paslaptis, kad aguoninio įdaro įprastai vasaros sezonu nei su žiburiu nerasi, o su pačiomis aguonomis bandžiau ir – drąsiai pripažįstu – paruošta aguonų masė kepiniams kur kas gardesnė 🙂

Reikės (22 formai):

  • PAGRINDUI:
  • 130 g sviestinių sausainių (renkuosi imbierinius arba karamelinius)
  • 1/5 a.š. cinamono
  • 50 g nesūdyto lydyto sviesto
  • AGUONŲ ĮDARUI:
  • 250 g aguonų įdaro kepiniams
  • 40 g nesūdyto lydyto sviesto
  • 40 g vandens
  • šaukštelis vanilinio cukraus
  • 2 kiaušiniai
  • SŪRIO MASEI:
  • 500 g varškės masės kepiniams
  • 250 g maskarponės
  • 180 g cukraus
  • šaukštelis vanilinio cukraus
  • 25 g kukurūzų krakmolo
  • 3 kiaušiniai
  • 100 g riebios grietinėlės

Kepimo formą su nuimamais kraštais kelis kartus sandariai apsukama folija, kad nepatektų skysčio kepant. Vidus išklojamas kepimo popieriumi.

Sausainiai sumalami iki trupinių, sumaišomi su cinamonu ir lydytu sviestu. Gauta mase išklojamas kepimo formos dugnas, delnu išlyginama, šiek tiek prispaudžiama. Laikoma šaldytuve kol gaminami kiti sluoksniai.

Aguonų masę sumaišoma su sviestu, vandeniu, cukrumi bei kiaušiniais. Sumaišyta masė atidedama į šoną.

Įjungiama orkaitė, pašildoma iki 175 °C. Užkaišiamas vanduo virdulyje. Pasiruošiama dar didesnė, gili kepimo formą,  į kurią tilps mūsų kepinys.

Sūrio masei sumaišoma varškė su maskarpone. Pridedama paprasto ir vanilinio cukraus, krakmolo, po vieną įmaišomi kiaušiniai. Supilama grietinėlė ir permaišoma iki vientisos masės.

Sluoksniuojamas tortas: ant sausainių pagrindo sudedamas aguonų įdaro sluoksnis, sulyginamas, tuomet eilė sūrio masei.

Tort dedamas į paruoštą gilesnę kepimo skardą, pripilama verdančio vandens, kuris turi apsemti bent trečdalį torto kepimo formos aukščio. Pirmas 15 minučių tortas kepamas 175 °C, vėliau karštis sumažinamas iki 120 °C ir kepama dar 80 minučių. Orkaitė išjungiama ir laukiama 20 minučių, po kurių tik praveriamos orkaitės durelės ir dar laukiame 15 minučių. Galiausiai tortas atvėsinamas iki kambario temperatūros ir, uždengus maistine plėvele, nakčiai paliekamas šaldytuve.

Kitą dieną, šaltas tortas gali būti dekoruojamas arba tiesiog pjaustomas ir skanaujamas.

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

19 + 16 =