Brandintas škotiškas pyragas

Kai lapkritis persiverčia į antrą pusę mūsų virtuvėje įsikuria Kalėdinių dovanų ruošimo nykštukai… kurie kepa brandintus pyragus, maišo brandintus meduolius ir skanauja… vasaros gėrybes saugiai paslėptas stiklainiukuose su mintimi „bus Kalėdoms 🙂 „. Brandintą pyragą kepam ne vienerius metus, tad džiaugiamės atradę dar vieną jo improvizaciją Moters Savaitgalis žurnalo specialiame priede „Kalėdų vaišės”, maišėm, kepėm, ragavom, atradom savo skoniui geriausią variantą 🙂 patikėkit – nuostabiai kvepia, belieka laukti jo subręstančio kartu 🙂

Reikės:

  • 200g Arimex golden razinų
  • 100 g Arimex Goji uogų
  • 50 g Arimex džiovintų vyšnių
  • 10 v.š. riešutų trauktinės arba stiprios juodos arbatos
  • 50 g Arimex migdolų
  • 175 g minkšto sviesto
  • 150 g rudojo cukraus
  • 4 L dydžio kiaušinių
  • 200 g kvietinių miltų
  • 2 kupini v.š. maltų lazdyno riešutų
  • 1 a.š. kepimo miltelių
  • 1 citrinos žievelės
  • 1 apelsino
  • 8 v.š. apelsinų sulčių
  • 50 ml pieno
  • 2 v.š. vanilinio cukraus

Pradėkite nuo džiovintų razinų, goji ir vyšnių. Visas uogas nuplaukite verdančiu vandeniu, užpilkite riešutų trauktine arba stipria arbata ir palikite sandariame inde mažiausiai per naktį, geriausiai visą parą sugerti visus skysčius ir aromatus.

20 cm kepimo formą išklokite kepimo popieriumi, būtinai palikite aukštesnius kraštus, kad kepant pridengti pyragą.

Sviestą išsukite su cukrumi, po vieną įmuškite kiaušinius ir po kiekvieno gerai išplakite.

Miltus sumaišykite su maltais riešutais, kepimo milteliais. Sumaišykite su sviesto, cukraus bei kiaušinių mase.

Įmaišykite išbrinkusias džiovintas uogas, kartu įtarkuokite citrinos, apelsino žieveles, išspauskite sultis.

Gautą tešlą sudėkite į kepimo formą, kepimo popierius kraštus užlenkite padarydami stogelį, ir kepkite 160 °C karštumo orkaitėje 45 minutes.

Migdolus užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite 5 minutes, tuomet lengvai nuluosite luobeles. Riešutus paskleiskite ant popierinio rakšluosčio, kad pradžiūtų.

Tuomet pyragą ištraukite, įspauskite nuluptus migdolus ratu aplink. Sumažinkite orkaitės kaitrą iki 150 °C  ir kepkite dar 50 minučių.

Pyrago kepimo laikui einant į pabaigą, pašildykite pieną ir ištirpinkite jame cukrų. Gautu mišiniu aptepkite pyrago paviršių ir dar pakepkite 10 minučių.

Pyragą atvėsinkite ant grotelių, suvyniokite į kepimo popierių, tuomet maistinę plėvelę ir palikite vėsioje patalpoje 2-4 savaites.

Iš šio kiekio išeis vienas didesnis arba 2-3 mažesni porcijiniai pyragai puikiai tinkantis Kalėdinėms dovanoms 🙂

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

seventeen + 13 =