Žuvis pasaulio virtuvėse

Pripažinkite, kiek Jūsų bent kartą per savaitę valgote žuvį? Žinokite ir mes tikrai jos nevalgome kas savaitę…

Liūdna, bet tikrai gera ir kokybiška žuvis retam prekybos centre randama, dažniausiai ten pūpso kalnai šaldytų žuvies file gabalėlių su tokio pat svorio ledo apvalkalu, arba pasirinkimui šviežias karpis, lašiša, upėtakis, dorada, skumbrė… nu gerai pradėjus apžiūrinėti ir vardinti tikrai lyg ir yra iš ko rinktis ir mūsų šeimos žuvies receptų stalčiuje guli ne vienas tikrai ne kartą gamintas receptas. Tačiau tai nėra vienintelė priežastis… mūsų šeimoje yra vienas nelabai mėgstantis žuvį, valgantis, tačiau… nemėgstantis 😀 taip taip tai Mantas, kuris visuomet reaguoja „mmmm žuvis”, priešingai visai nei aš „woooow žuvis”, turbūt tikrai jaučiasi skirtumas 🙂 tačiau keliaujant ir ragaujant abu pamažu pajautėme meilę tobulajai Graikiškai doradai… išbandėme ryklio šašlykus Bulgarijoje… pirmą kartą Tenerifėje skanavome didžiąsias tigrines krevetes… o kur dar romantiškojo Paryžiaus midijos vyno padaže… ir Siciliško Palermo rissoto su jūros gėrybėmis nei šviežiais marinuotais ančiuviais… mmmmmmmm…. patikėkite žuvies pasaulyje yra labai LABAI daug skonių, kuriuos vieni paragauja pirmą ir paskutinį karta, o kiti… įsimyli visam gyvenimui…

1aBūtent dėl tos meilės, vieną spalio antradienį mes skubėjome į Šiaurės prospektą… ne ne… ne žiemos mes ten ieškojome, o lepinomės viso pasaulio vandenynų gėrybėmis, nes tik ten, tik tą vakarą svečiams buvo specialiai ruošiamas 55 kg tunas iš Indijos vandenyno… kas tai per stebuklinga vieta? Išduosime paslaptį visiems kokybiškos žuvies mylėtojams – Kaune atsidarė specializuotos žuvies parduotuvės „Šiaurės jūra“, kurios savininkas, žuvies žinovas Žilvinas Pupkus, visame pasaulyje ieškantis patikimų, šviežios žuvies ir jūros gėrybių tiekėjų, viso vakaro metu kiekvienam svečiui nuoširdžiai atsakinėjo į visus klausimus apie žuvį, jūros gėrybes ir , norintiems išbandyti gurmaniškus skonius, savo rankomis atidarinėjo austres.

4Dar prieš atidarymą, mes jau buvome užsukę į šį gurmanišką kampelį ir jau išbandėme „matjes” silkių burnoje tirpstantį skonį, baltos, šviežių marinuotų ančiuvių alyvuogių aliejuje sūrų pikantiškumą, tad artėjant Kūčioms ir planuojant savo šventinį meniu dar ne kartą užsuksime į Šiaurės jūros parduotuvę, į kurią kviečiame užsukti visus ieškančius kokybiškos žuvies ir jūros gėrybių, čia tikrai rasite viską ką paragauti svajojote kokiose nors tolimose kelionėse ir ne tik 🙂

O viso vakaro metu mus lepino ir užkandžiais rūpinosi šefas Gintaras Krutkevičius

2bei gėrimus prie jų priderinęs „Vyno klubas” ir jo savininkas Arūnas Starkus. Vakaro metu skaniai prie maisto gurkšnojome raudonąjį Clos Henri Petit Clos Pinot Noir Marlborough 2014, bei burbuliukų žaismu taurėse mėgavomės Champagne Diebolt – Vallois Blanc de Blancs Brut. Mmmmm mes tikrai esame neabejingi skaniam maistui, sodriam vynui ir gerai muzikai… kurią renginio metu kūrė gitaros virtuozas Andrius Murencevas.

5

Ir… dėl ko gi visa ši fiesta turbūt paklausite? Turbūt jau nuotraukoje pastebėjote viso šurmulio kaltininkę – žavingai charizmatišką keliautoją ir tinklaraščio autorę 🙂  Taip tai buvo Nidos Degutienės antrosios knygos „Žuvis pasaulio virtuvėse” pristatymas. Šioje knygoje autorė aprašė daugiau nei 100 receptų. Tačiau tai ne tik receptų knyga, joje rasite ir naudingos informacijos apie jūros gėrybes, jūrinių valstybių pristatymus ir gausybę nuotraukų. Viso šio gėrio autorė ir fotografė Nida savo knygos pristatymą „Žuvis pasaulio virtuvėse“ pradėjo būtent nuo pasakojimų apie gastronomines keliones. Anot kulinarės, daugelyje šalių žuvis užimą labai svarbią mitybos raciono dalį, o atskiri žuvies turgūs Portugalijoje, Prancūzijoje ar P. Korėjoje tiesiog apsuka galvą nuo didžiulio asortimento ir nematytų jūros gyventojų.

3

Detalesnis foto ir įspūdžių reportažas Jūsų lauks naujausiame žiemos Debesų numeryje prieš pat Kalėdas 🙂

Print Friendly, PDF & Email

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

five × 5 =