turbūt visi žinote skaniuosius, minkštuosius žemaitiškus blynus ir nieko čia naujo aš nesugalvojau 🙂 tik išbandžiau naują elektrinę bulvių grūstuvę, už kurią esu dėkinga draugams ir kolegoms prisidėjusiems prie įkurtuvių idėjos 🙂 daugiau NIEKADA bulvių košės negrūsiu rankomis 🙂 ir labai prašau nepykit, kad nėra tikslių porcijų, nes bulvė bulvė nelygi ir ta ketvirtadalio krakmolo porcija TIKRAI veikia 🙂
Reikės:
- bulvių
- bulvių krakmolo
- kiaušinio
- druskos
- marinuotų grybų
- sviesto
- grietinės
- čiobrelių
- šviežiai maltų pipirų
- miltų apvoliojimui
- aliejaus kepimui
Bulves išverdame pasūdytame vandenyje, geriausiai iš vakaro, šaltas sugrūdame. Šiukštu netrinkite bulvių blenderiu, nes gausis sintetinė klijus primenanti ir blynams tikrai nebetinkama košė. Aš viriau bulves su lupena, bet tinka ir skustos virtos bulvės.
Bulves sudedame į indą, suspaudžiame vienodai ir tolygiai, padaliname į 4 dalis, tuomet vieną dalį išimimame ir pripildome bulvių krakmolo. Įmušame kiaušinį, druskos ir kantriai maišome iki vientisos masės, jeigu trūksta lipnumo dedame krakmolo papildomai, jeigu trūksta drėgnumo – dar vienas trynys ar visas kiaušinis tiks.
Marinuotus grybus nuplauname ir pakepiname ant sviesto. Pagardiname pipirais ir čiobreliais. Sutriname smulkintuvu iki norimo smulkumo.
Bulvių masę drėgnomis rankomis padaliname į vienodo dydžio kamuoliukus ir formuojame blynus, dedame įdaro, užspaudžiame kraštus ir kantriai sulipiname, bei išdailiname norimą formą (visai apvalūs arba pailgi, net smailėjantys gali būti blynai, o gal staiga užsimanysite rageliu, tai tikrai įmanoma).
Įkaitiname aliejų, apvoliojame blynus miltuose ir kepame keptuvėje kol apskrunda.
Jei liko grybų įdaro su likučiais, sviestu ir grietine pasigaminame šaunų padažą ir skaniai ragaujame 🙂