Kai kovo mėnesį visu užklupo karantinas, prasidėjo masiniai duonos, bandelių kepimai. Miltų ir mielių pardavimai tiesiog augo geometrine progresija ir kartais tikrai pritrūkdavo pasirinkimo parduotuvėse. Šis kepinys mūsų buvo keptas būtent tada, tačiau juo pasidalinti nusprendėme būtent dabar, kai karantinas jau pasibaigęs, o mes šią savaitę nostalgiškai keliaujame po Lietuvos virtuvę, prisimindami savo vaikystę, mūsų gražios šalies lankytinas vietas ir tradicinius patiekalus. Tai nebuvo bandelės, kurias kepdavo močiutė, tai buvo mokyklos skonis, tas… dėl kurio pirmi bėgdavome iki valgyklos, kad tik dar likt jų… minkštų, šiltų, kvapnių 🙂
Už receptą ir įkvėpimą ypatingai dėkoju Valerijai, kūrybiškai Baker street įkūrėjai, kurios receptus rasite ir instagrame @geros_zmonos_namai
#KarantinoSkoniuKeliones po Lietuvą šiandien prisiminimai iš mokyklos 🙂
Reikės 10 bandelių tešlai:
- 330 g miltų
- 100 g vandens
- 105 g pieno
- 5 g sausų mielių
- 35 g cukraus
- 35 g sviesto
- žiupsnelio druskos
Pašildykite vandenį kartu su pienu. Skystis turi būti ne per karštas, jeigu neturite termometro, tiesiog matuokite senuoju būdu – pirštu. Galite išlaikyti iki 15sekundžių, tuomet pakankamai šiltas bet ne per karštas.
Sumaišykite miltus, mieles ir cukrų. Supilkite vandenį su pienu ir pradėkite minkymą. Visa tešla turi lipti į vientisą kamuoliuką. Tai galite daryti tiek rankomis, tiek virtuviniu kombainu.
Pabaigoje suberkite druską ir dar paminkykite.
Toliau reiks sudėti gabaliukais supjaustytą sviestą (tiesiog iš šaldytuvo) ir minkyti tol, kol visas sviestas įsimaišo, tešlos tektūra gaunasi glotni ir vientisa, nebelimpa prie rankų arba kombaino sienelių.
Uždengkite švariu rankšluosčiu ir palikite pakilti 1-1,5 val, kol tešla padvigubės.
Pakilusią tešlą suspausti rankomis ir padalinti į dešimt gabaliukų maždaug po 60 gr. Suformuoti rutuliukus. Dabar pats laikas įdarui.
Įdarui reikės:
- 200 g varškės
- 20 g cukraus
- 10 g kukurūzų krakmolo (jeigu neturite keiskite tiesiog miltais)
- 1 M dydžio kiaušinio (patepti)
- žiupsnio druskos
- vanilės pastos pagal skonį
Visus ingredientus sumaišykite iki vientisos masės.
Pradėkite formuoti bandeles. Kiekvieną kamuoliuką pakočiokite iki kvadratinės formos. Viduryje įdėkite įdaro, suspauskite šonu, lyg formuodami vokelius. Būtinai gerai sulipdykite kraštelius.
Palikite bandeles pakilti 30 minučių, o tuo tarpu paruoškime traškių trupinių paviršiui papuošti.
Trupiniams reikės:
- 10 g sviesto
- 20 gr miltų
- 20 g cukraus
Visus ingredientus sutrinkite pirštais iki rupių trupinių. Labai smagiai raminanti terapija 🙂
Pakilusias bandeles patepkite plaktu kiaušiniu, pabarstome trupiniais ir kepame 180 °C orkaitėje 17 minučių.
Kepimo laikas gali šiek tiek skirtis nuo orkaitės ir bandelių dydžio.