Sumuštinis iš Paryžiaus

Keliauti po įvairius pasaulio miestus galima dėl įvairiausių priežasčių. Tai gali būti renginiai, muziejai, pilys arba parkai. Viena keliautojų grupė mielai sėdėtų pastoviai šurmuliuojančiame Pitsburge, kiti – tykiame Paryžiaus upės slėnyje, o treti – keliautų po Romos kavinukes įkvėpti naujų aromatų bei paragauti neatrastų skonių. Kai mes keliaujame su visa šeima, visuomet susidarome planą. Ne tik lankytinų vietų ir būtinų paragauti vietinių patiekalų, kartais tai net nebūna patiekalai, o tam tikri produktai, kurių rečiau randame ar naudojame savo mylimoje Lietuvoje. Kiekvienoje šalyje, kiekviename jos mieste galite atrasti begalę to paties recepto variacijų ir viskas priklauso nuo to, kiek tu nori surasti tikrojo autentiškumo. Tuomet turime iškeliauti iš miestų, ypač jų įžymių lankomų objektų, atrasti mažas šeimos kavinukes bei prie kavos/arbatos puodelio pakalbinti pačius šeimininkus.

Pasidairykime po Europą, kurioje ne vienas miestas garsėja savo kulinariniais atradimais. Juose tikrai atrasite ir sumuštinių. Vienas jų – klasikinis kavinių užkandis Croque Monsieur arba dar paturbinta jo versija Croque Madame. Kitaip sakant –  subalansuota porai, bet drąsiai galima ir pasikeisti.

Reikės dviems:

  • 4 vnt forminės baltos duonos
  • 50 g sviesto
  • 1 valg. š. miltų
  • 100 ml pieno
  • 80 g tarkuoto sūrio (rinkitės Čederį arba bet kokį mėgstamą, kuris greitai lydosi)
  • 2 valg. š. garstyčių
  • 2-4 plonų riekelių virto kumpio
  • 1 kiaušinio
  • Aliejaus kepimui

Sviestas išlydomas. Orkaitė įkaitinama iki 200 °C.

Viena pusė dviejų duonos riekelių patepama sviestu. Paskrudinama keptuvėje arba orkaitėje naudojant grilio funkciją.

Į likusį sviestą įmaišomi miltai, verdama ant silpnos ugnies 1 minutę, pamažu įplakamas pienas, kol gainama vientisa masė ir verdama, kol sutirštėja. Pabaigoje įmaišomos garstyčios ir 30 g sūrio.

Garstyčiomis aptepamos nekeptų dviejų duonos riekelių pusės, ant viršaus uždedamikumpio griežinėliai ir užberiamaslikęs sūris. Likusi kepta duona, paskrudinta puse dedama ant viršaus ir švelniai paspaudžiama. Pakaitinama orkaitėje kelias minutes.

Ant viršaus užpilamas bešamelio padažas ir kepama dar 5 minutes, kol paviršiuje susidaro auksiniai burbulai.

Štai jau iškeptas Croque Monsieur, kurį papuošę kiaušinio karūna gausime Croque Madame.

Keptuvėje aliejuje pakepinamas kiaušinis, galima pridengti dangčiu, galima apversti. Svarbiausia, kad jis išliktų skystu tryniu. Keptas kiaušinis dedamas ant apkepto sumuštinio ir patiekiamas.

Ir dar…. tai ne tik apie Paryžių… ar sumuštinį. Dar keliaujant kartu su mumis virtualiai po pasaulį ir įvairius miestus, kviečiame susipažinti su Prancūzija artimiau, nes dabar puikus laikas įsigyti naują knygą, lėtai ją perskaityti ir tuomet, kai keliauti vėl galėsime laisvai, keliauti pažinti Prancūzija kartu su Vytautu Kontrotu ir jo ypatinga knyga „Pažink Prancūziją”. Kurioje rasite daug patarimų ir net ką paragaut.

O mūsų gamintą sumuštinį Vytautas vadina netgi labai žavingai 🙂

Print Friendly, PDF & Email