Sniego košė arba pudingas

Mama, aš šiandien valgiau sniegą pusryčiams – pareiškė mano mažasis darželyje. Su siaubu turbūt skaitote jo pareiškimą, o aš žinau, kad tame nėra nieko baisaus – sniego arba ryžių košė pusryčiams jau dažnas darželio meniu patiekalas, kaip ir Šreko blynai arba stipruolio košė… Domas tikrai mėgsta košę, ypač Mašos manų arba kukurūzinę Kakės Makės 😀 ne ne mes tikrai neperkami tų reklamuojamų bereikalingų priedų pripildytų sintetinių košių, tai pavadinimai, kuriuos sugalvojo mylinti močiutė, kuomet prižiūrėjo anūkėlį jam sergant, nes gi močiūtės širdelė niekaip neleidžia jam badauti 🙂 o linksmas įkvepiantis pavadinimas paskanina košės dubenėlį daug labiau nei šaukštelis uogienės 🙂 patikėkit 🙂 tačiau ši košė ne tik vaikams, o ir gamybai jos laiko teks sugaišti, tad tai greičiau taps savaitgalio desertu vakarui 🙂 ačiū Neringai už recepto idėją, o Lipdyk puodą Augustei už puikią progą pagaminti šį pudingą su migdolu pienu ir atsivežti jaukiai fotosesijai į ypatingą provanso stiliaus sodybą 🙂

Reikės:

  • 750 ml migdolų pieno (galima naudoti ir paprastą)
  • 250 ml grietinėlės
  • 50 g. cukraus
  • 1/4 a. š. malto cinamono
  • žiupsnelio tarkuoto muskato riešuto
  • 1 v. š. tarkuotos apelsino žievelės
  • 85 g. didesnių razinų
  • 2 v. šaukštų naminės vanilės esensijos (galima brendžiu, romu arba vaikiškam variantui tiesiog stipria tamsia juoda arbata)
  • 110 g. apvaliųjų ryžių

Pirmą kartą ruošiant šį pudingą, teko nusivilti ryžiais, kurie ilgai nebrinko, tad jeigu norisi praleisti trumpiau laiko, naudokite brinkintus ryžius, iš vakaro užpylę juos verdančiu vandeniu. Tiesa tuomet pirma pirkite tik grietinėlę ir 1/3 pieno kiekio. Jeigu trūks pieno, papildysite virimo metu.

Razinas nuplikykite verdančiu vandeniu ir užpilkite  naminės vanilės esensija. Galite irgi užpilti iš vakaro.

Pieną su grietinėlę supilkite į puodelį su storu dugnu ir užvirti. Užvirtą pieno ir grietinėlės mišinį nukelti nuo ugnies, sudėti prieskonius – cinamoną, muskaro riešutą, apelsino žievelę (pirma gera nuplaukite, nuplikykite aplesiną, nusausinkite ir nutarkuokite žievelę) bei cukrų. Išmaišykite, supilkite ryžius, puodelį pastatykite ant silpnos ugnies ir maišant virkite apie 40 minučių, kol pudingo konsistencija taps kreminė.

Po 15-20 minučių virimo į pudingą sudėkite razinas, kartu su visu skysčiu, kuriame jos mirko, ir toliau virkite maišant. Patiekite dar šiltą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

four + thirteen =