Rūkytas tabaka

Viščiukas tabaka – tradiciškai gruziniškas keptuvėje keptos vištienos patiekalas, kažką panašaus teko ragauti ir Bulgarijoje per folkloro vakarą, tačiau mes… šį puikaus dydžio (vienas viščiukas dviems nealkaniems valgytojams) viščiuką rykinome 🙂 ir ne šiaip sau, o su jau įžymiu tapusiu Kristupo Krivicko (ne ne nemaišom, čia ne tas) marinatu, kuris puikiai tinka tiek paukštienai, tiek žuviais – IŠBANDYTA 🙂

Marinatui reikės:

  • 5l vandens
  • 250 g druskos
  • 150 g cukraus
  • 5 didesnių česnako skiltelių
  • po 1 v.š. juodųjų ir kvapniųjų pipirų žirneliais
  • 3 lauro lapų
  • 1 cinamono lazdelė
  • 3 šakelės rozmarino arba 1 v.š. džiovintų

Užvirinti vandenį. Ištirpinti druską, cukrų. Suberti prieskonius. Viską išmaišyti, ištirpus cukrui ir druskai, atšaldyti.

Česnakus stambiai supjaustyti ir sudėti tik tuomet kai vanduo atšals.

Užpilti viščiukus marinatu ir laikyti šaldytuve arba vėsioje vietoje apie 12 val.

Prieš kepimą/rūkinimą, viščiukus nusausinti, ir rūkinti uždaroje kepsninėje virš netiesioginės ugnies, ant anglių užmetus drėgnų rūkinimo drožlių.

Kepsninės vidaus temperatūra turi būti ~ 135-145 C, kepti/rūkinti iki 74 C vidinės viščiuko temperatūros, priklausomai nuo kepsninės kepimo/rūkinimo laikas ~ 2 valandas.

Ir svarbiausia, po kiekvieno kepimo, būtinai leiskite mėsai „pasilsėti” bent 5 minutes. Tam tinkamiausi moliniai dideli indai su dangčiu.

Print Friendly, PDF & Email

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

sixteen − ten =