Moussaka

prisimenant Graikiją… užtikau savo knygų lobyne

dar vieną patiekalą… Moussaka arba tiesiog baklažanų puodas 🙂 tai nėra tik graikiškas patiekalas, tačiau skirtingose šalyse jis gaminamas panašiai , bet tuo pačiu labai skirtingai… šis patiekalas itin daugialypis… dažnai mėgstamas tiek mėsos, tiek daržovių megėjų 🙂

Reikės:

  • 2-3  baklažanų (~ 1 kg)
  • 1 v.š. stambios druskos
  •  60 ml. aliejaus (sunaudojau vos 2-3 v.š.)
  • 2 skiltelės česnako
  • 1 kg liesesnes mėsos faršo ( originale – aviena, bet puikiai tiks veršiena arba jautiena)
  • 400 gr pomidorų (susmulkintų kaip salsa)
  • 125 ml balto sauso vyno
  • 1 a.š. cinamono
  • paprikos, džiovinto baziliko, raudonėlio, čiobrelių pagal skonį
  • 100 gr tarkuoto parmezano (naudojau Džiugo sūrį)
  • 80 gr sviesto
  • 50 gr miltų
  • 500 ml pieno

Supjaustome plonais griežinėliais baklažanus, pabarstome druska ir paliekame kiaurasamtyje 30 min. Nuplauname 6altu vandeniu ir nusausiname popieriniu rankšluosčiu. Apkepame baklažanus iš abiejų pusių ant aliejaus ir nusausiname riebalų perteklių. STOP!!! NEEEEEEEEEEEEEEE!!!! Prisiminiau graikiškų patiekalų riebumą ir… baklažanus kepiau ant grilio… be jokio aliejaus 🙂

Gilesnėje keptuvėje pakaitiname 2-3 šaukštus aliejaus, pakepiname susmulkintus česnakus, sudedame faršą ir kepame kol pasikeičia spalva. Tuomet sudedame smulkintų pomidorų salsą, vyną, cinamoną ir užvirus pakaitiname 30 min. Pagardiname prieskoniais šiek tiek pagal savo skonį.

Gaminame padažą: dalį pieno sumaišome su miltais,  išlydome sviestą ir supilame likusį pieną, kai užverda supilame  suplaktą pieną su miltais. Sumažiname karštį ir maišome kol sutirštėja.

Maždaug 35×25 cm kepimo inde sluoksniuojame baklažanus ir apkeptą faršą. Pabaigoje užpilame baltu padažu ir tarkuotu sūriu.

Kepame 160-180 karštumo orkaitėje su ventiliatoriumi neuždengtą ~ 40 min kol viršus paruduoja. Ištraukus uždengiame ir palaikome 10 min. prieš patiekiant.

 

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

17 − 9 =