bandymai su moliūgais nusitęsė… pirmasis gamintas variantas… man pasirodė kartokas, todėl… ieškojau toliau, perskaičiau keletą variacijų ir… labiausiai patiko šis variantas… tad pirmasis stiklainiuko gaminys pradės naująją mano puslapiuko temą/kategoriją „Po dangteliu” arba viskas kas vakuojama, marinuojama ir ruošiama ateičiai, o ne šios dienos ragavimui 🙂
Reikės:
- 1,5 kg moliūgų tyrės (jai gaminti sunaudojau pusę nemenko moliūgo)
- 2 vidutinio dydžio citrinos
- 2 vidutinio dydžio apelsinai
- vienos citrinos ir vieno apelsino žievelės
- 300 g cukraus
Kaip pasigaminti moliūgų tyrę, rekomenduoju pažiūrėti šį video. Vėliau tyrę galit šaldyti ir naudoti visą žiemą tiek sriubom, tiek kepiniams. Žodžiu perpjautam pusiau moliūgui išimam sėklas, ištepam žievę aliejumi, šiek tiek kliūstelim į jo vidų vandens ir kepame 200 karštumo orkaitėje ~1 val. Iškeptą moliūgą šiek tiek atvėsinam ir išgrandome minkštą moliūgo masę, kurią iki vientisos sutriname blenderiu.
Išspaudžiame citrinų, apelsinų sultis ir supilame į puodą (būtinai kruopščiai perkošiam, kad neliktų sėklyčių), supilame moliūgų tyrę, cukrų, apelsino ir citrinos žieveles (būtinai be baltosios dalies, nes jos viską apkartins), viską išmaišome ir maišydami verdame ant vidutinės ugnies ~30 min. Išvirtą džemą supilstome į švarius indelius ir sandariai uždarome. Laikiau šaldytuve. Gavosi 9 stiklainiukai po 150 ml.
Tai gali būti ir nebloga kalėdinė dovana 🙂 ypač skanus šis džemas skanaujant su varškės arba baltuoju pelesiniu sūriu 🙂