Maroko sriuba (harira)

Kai paskelbė Maroko skonio savaitę #karantinoskoniukeliones komandoje, nebuvo jokių minčių ką darome… Pavartėme kelias knygas, puslapius įvairius, Domas entuziazmo neparodė, tad Mantas iškart laimėjo su sočia, aštria sriuba, kuria ir mėgavomės porą dienų per pietus tik dviese 🙂

Reikės (4-5 porcijoms):

  • ~100g stiklinės žaliųjų lęšių, pamirkytų 30 minučių šaltame vandenyje
  • ~50 g avinžirnių, pamirkytų per naktį šaltame vandenyje
  • 3 šaukštų aliejaus
  • 1 svogūno
  • 3 saliero stiebų
  • 1cm imbiero gumbo
  • 01 cinamono lazdelės
  • 0,5 šaukštelio maltos ciberžolės
  • 0,5 šaukštelio kumino
  • o,5 šaukštelio maltos kalendros
  • 0,5 šaukštelio maltos rūkytos paprikos
  • 1 skardinės (~400-450g) konsevuotų pomidorų
  • 1 šaukšto koncentruotos pomidorų pastos
  • 2l vištienos arba daržovių sultinio
  • 800 g daržovių (morkos, bulvės, galite dėti ir cukiniją, moliūgą)
  • 150 g vištienos faršo (galite naudoti keptos vištienos arba kitos mėsos likučius)
  • 100 g smulkių makaronų (vermišelių arba Orzo tipo)
  • saujos šviežių petražolių arba kalendros
  • 0,5 šaukštelio druskos
  • Žiupsnio maltų juodųjų pipirų
  • 0,5 citrinos sulčių

Taigi nepamirškite iš vakaro užsimerkti avinžrnių, prieš gaminant šiek tiek pamirkyti lešių. O kol jie mirks pasiruoškite daržoves, susipjaustykite didesniais gabaliukais.

Toliau keptuvėje apkepinkite smulkintus svogūnus, salierus, tarkuotą imbierą, sudėkite kitus prieskonius, išskyrus druską ir pipirus), kelias minutes pakepinkite, kad prieskoniai atsiskleistų. Tuomet viską iš keptuvės perkelkite į greitpuodį.

Toliau keptuvėje apkepinkite faršą, jeigu naudojate mėsos likučius, tai ši žingsnį praleiskite ir tiesiog dėkite smulkintą mėsą į greitpuodį.

Toliau į puodą keliauja smulkinti konservuoti pomidorai, pasta, aviržirniai, lešiai be vandens, sultinys ir… uždarome dangtį.

Kai greitpuodyje pakyla slėgis, verdame 30 minučių. Tuomet atsargiai išleidžiame garą, nuimame dangtį ir sudedame makaronus, paverdame kol jie išvirs.

Patiekiant sriubą pagardiname druska, pipirais pagal skonį, užberiame dosnų šaukštą kapotų petražolių ir įspaudžiame citrinos sultis.

Neturite greitpuodžio? Nebėda, virkite paprastame puode, tačiau teks virti mažiausiai valandą kol išvirs avinžirniai.

Print Friendly, PDF & Email