Kasmet artėjant didžiosioms metų šventėms ar darau net kelis sąrašus… meniu 🙂 teip teip meniu, tiek dovanų, tiek patiekalų, kurie papuoš mūsų šeimos šventinį stalą ir pamalonins gurmaniškus pilvelius 🙂 didžiausias meniu gimsta Kūčių vakarienei, mažesnis – Kalėdoms, ir galiausiai – Naujųjų sutikimui 🙂 šis patiekalas buvo įtrauktas į Kūčių meniu. Dariau iš pusės porcijos, nes žuvies per Kūčias ir taip netrūksta ant stalo 🙂
Reikės:
- ~300 g šviežios lašišos
- 1 v.š. rupios druskos
- 0,5 v.š. cukraus
- 1 a.š. maltos kalendros
- 1 a.š. cielų pipirų
- 2 lauro lapai
- poros šviežio čiobrelio šakelių
- 1 morka
- 1 raudonasis svogūnas
- aliejaus (kiekis priklausys nuo to kiek reiks žuvytei gerai apsemti)
Žuvytei nupjauname odą su žvynais, nuplauname, nusausiname, ištraukiame kauliukus jei yra ir supjaustome ~ 1cm storio juostelėmis. Druską susimaišome su cukrumi ir gerai įtriname žuvytę. Gabalėlius sudedame į sausą indą (galima ir keliais sluoksniais), bei sandariai uždarytą palaikome šaldytuve iki 18 val.
Kitą dieną žuvytę gerai nuplauname po šaltu vandeniu. Morkas bei svogūnus susipjaustome plonais griežinėliais. Ir sluoksniuojame stiklainyje žuvytę, morką, svogūnus, pabarstome prieskoniais kiekvieną sluoksnį, galiausiai užpilame aliejumi, suspaudžiame , kad neliktų oro tarpų ir vėl paslėpiame šaldytuve mažiausiai parai.
Labai gražu ir patogu lašišą serviruoti su silke 🙂 ypač kai darai mažesnes porcijas 🙂