Kiaulienos Šonkauliukai

Šį kepimo būdą dažnai galima vadinti “lėtai ir ilgai”. Tai nebus greitos vakarienės receptas. Tai bus ilgo ir kvepiančio pusdienio kepimas, kuris ves iš proto kaimynus ir Jus pačius. Tačiau rezultatą paguldžius į lėkštę po kelių akimirkų susivoksite, kad liko tik lipnūs pirštai ir trupiniai, o kalbos prie stalo nutils tai akimirkai.

  • 1 kg šonkauliukų
  • 1 valg. š. mėgstamų prieskonių
  • 2 valg. š. medaus arba vyšnių uogienės
  • 2 valg. š. citrinos sulčių
  • 2 valg. š. aliejaus

Šonkauliukai nuplaunami, nusausinami ir nuimamos nuo jų plėveles. Įtrinami prieskoniais ir dedami ant kepsninės toliau nuo tiesioginės kaitros. Ant įkaitusių anglių užmetami mirkyti medžio gabaliukai ir paliekami lėtai rūkintis 2-3 valandas (110 °C).

Medus arba uogienė sumaišomi su citrinos sultimis bei aliejumi. Šonkauliukai aptepami ir suvyniojami į kepimo foliją. Labai svarbu, kad jie būtų suvynioti kruopščiai, nepaliekant tarpų ir nepraduriant folijos. Toliau kepame šonkauliukus ant netiesioginės kaitros 1-2 valandas toje pačioje temperatūroje.

Pabaigoje šonkauliukai išvyniojami ir kepami pastoviai tepant pasigamintu padažu, kol mėsa gardžiai apskrunda. Tiekiama su šviežiomis daržovėmis.