Kalėdomis kvepiantis morkų pyragas

Achhhhh… Kaip gabalėlis Kalėdų… Murkia ragautojai… Kvapnus, drėgnas, saikingai saldus, o tas citrininis užpilas… yra pirmas reikalas, kurį Domas nubraukia piršteliu 🙂 niu niu niu sakau, o viduje šypsausi 🙂 Tobulas pyragas tokiai šventinei dienai, kurio receptas pirma nužiūrėtas nuo Aušros, o poto patobulintas vos su keliais ingredientais iki to… Kalėdinio jausmo!

Reikės keksui:

  • 250 g morkų
  • 3 M dydžio kiaušinių
  • 130 g rudojo cukraus
  • 130 ml skysto kokosų aliejaus (arba galite rinktis neutralų saulėgražų)
  • 50 g graikinių riešutų
  • 200 g baltų speltos miltų
  • 1,5 šaukštelio kepimo miltelių
  • 1 apelsino nutarkuotos žievelės
  • 2 šaukštelių meduolių prieskonių
  • žiupsnelio druskos
  • apelsinų ekstrakto (nebūtina)
  • 100 g džiovintų spanguolių

Reikės glajui:

  • 150 g kreminio sūrio (bandžiau tiek ricota, tiek philadelphia abiems atvejais gavosi skanu)
  • 2 šaukštų citrinos sulčių
  • 4 šauktų cukraus pudros

Morkas sutarkuokite stambia burokine tarka. Ranka nuspauskite skystį. Graikinius riešutus sukapokite iki stambių trupinių. Spanguoles irgi pasmulkinkite peiliu.

Dideliame inde šluotele išplakite kiaušinius su cukrumi, apelsino ekstraktu, meduolių prieskoniais. Supilkite aliejų ir viską išplakite dar kartą. Sudėkite morkas, apelsino žieveles, kapotus riešutus, smulkintas spanguoles. Išmaišykite.

Kitame inde sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską. Juos per kelis kartus suberkite į tešlą. Išmaišykite iki vientisos masės. Supilkite į pailgą kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi.

Kepti 180 ℃ orkaitėje su ventiliatorumi ~50 minučių, kol įbedus medinį pagaliuką, jis liks sausas.

Prieš išimant iš orkaitės, išjunkite, atidarykite dureles ir kelias minutes dar palaikykite orkaitėje. Palikite pyragą visiškai atvėsti.

Glajui sumaišykite visus ingredientus, tepkite an pyrago paviršiaus ir palikite sustingti.

Pagal norą, galite papuošti pabarstukais, citrinos skiltelėmis arba riešutais bei spanguolėmis.

Print Friendly, PDF & Email