dar tesiu kelionę po viduemio jūros regiono virtuves su žurnaliuku „Skanaus”… savaitgalį į mano virtuvę atkeliavo… avinžirnių užtepėlė, kitaip dar vadinama humusu 🙂
Reikės:
- 150 gr džiovintų avinžirnių
- 100 gr tahini pastos (sezamų pasta, rinkausi švelnesnį variantą – be luobelės)
- 4 v.š. citrinos sulčių
- 1 v.š. alyvuogių aliejaus
- 1 skiltelė česnako
- 0,5 a.š malto kumino
- 0,5 a.š druskos
- 0,5 a.š maltų čili
- žiupsnelis šviežiai maltų pipirų
Avinžirnius nuplauname po tekančiu vandeniu ir užmerkiame bei palaikome per naktį, kad išbrinktų.
Verdame avinžirnius pasūdytame vandenyje su skiltele česnako ~ 1 val.
Nupilame pusę vandens ir paliekame atvėsti. Aš nupyliau daugiau vandens ir vėliau juo koregavau norimą tirštumą/skystumą. Sutriname blenderiu iki vientisos masės. Papildomai dedame tahini pastos, citrinos sultis, aliejų, prieskonius, viską gerai išmaišome.
Patiekiame humusą apšlakstytą aliejumi ir su duonele – pavydžiui graikiška pita 🙂