Brandintas kalėdinis pyragas

niufff… niufffffffffffffffff… lapkričio pradžioje Jums jau kvepia kalėdomis? Retai… viskas persunkta amerikoniško helowyno dvasia… po kurios staiga įvirsta Kalėdos į visus prekybos centrus… BET… tai pirmasis signalas kepti ilgai virš mėnesio brandinamą kalėdinį pyragą… kurį parekomendavo Jolanta kepti pagal jos jau ne vienerius metus kepamą receptą iš Gyvenimas yra smulkmenos. Nors pernai jau jis buvo rekomenduotas, tačiau kažkaip susivėlinau, kitos draugės kepusios kažkaip neliko sužavėtos, bet aš tvirtai nusprendžiau išbandyti pati 🙂 tik vos nepramigau starto ir pradėjau tik lapkričio antroje pusėje, bet… spėjau… skonis solidus ir sodrus, mažas burnoje tirpstantis ir itin skalsus, ypač tinkantis kalėdinis dovanoms 🙂

Kaledinis pyragas (1)3

Reikės (didelei formai 38cm x 29cm):

  • 300 g tamsių razinų
  • 200 g šviesių razinų
  • 200 g džiovintų papajų
  • 100 g džiovintų spanguolių
  • 250 g džiovintų greitfrutų
  • 250 g džiovintų melionų
  • 100 g migdolų
  • 150 g lazdyno riešutų
  • 225 g sviesto
  • 200 g rudojo cukraus
  • 5 kiaušiniai
  • pusės citrinos sultis
  • keliolikos lašų apelsinų esencijos
  • 1 a.š. kepimo miltelių
  • 350 g miltų
  • ~150-200 ml brendžio

Pats sunkiausias etapas yra supjaustyti visus džiovintus vaisius ir riešutus. Už kantrybę ir pagalbą esu dėkinga savo mylimam vyrui 🙂 Tik razinų ir spanguolių smulkinti nereikia, o visa kita… daugmaž vienodais kubeliais, migdolus – skiltelėms, lazdyno – į keturias dalis.

Labai dideliam dubenyje išsukam tirpintą sviestą su cukrumi (tik nepagailėkit ir nepakeiskit rudojo baltu, tai tikrai svarbu). Vieną po kito įmušam kiaušinius ir kaskart gerai išplakame. Galiausiai supilame citrinos sultis ir apelsinų esensiją.  Pabaigoje įmaišome miltus sumaišytus su kepimo milteliais. Viską gerai išmaišome ir supilame kalną smulkinntų vaisių ir riešutų. Kantriai maišome, kol viskas apsivelia tešla.

Kepimo forma išklojame 3 sluoksniais kepimo popieriaus, sudedame gautą masę, vienodai paskirstome. Kepame įkaitintoje 140 karštumo orkaitėje 1,5-2 valandas, viskas priklauso nuo orkaitės. Jeigu viršus smarkiai ruduoja – pridengiame folija. Ar pyragas iškepęs geriausiai padės nustatyti medinis pagaliukas, arba… išmanus kepimo termometras, kurį man atnešė protingas kalėdų senelis, bet tuomet… kai kepiau šį pyragą dar jo tikrai neturėjau 🙂

Kai pyragas iškepa, būtinai gerai jį atvėsiname. Tuomet suvynojame į kepimo popierių ir saugiai paslepiame pridengę nuo dulkių. Po trijų dienų pašlakstome pyragą 50 ml brendžio (arba kito tauriojo gėrimo), vėl paslepiame. Po dviejų savaičių vėl kartojame laistymo procedūra ir taip kartojame kol iki kalėdų lieka savaitė 🙂 tuomet paskutinis laistymas ir galutinis brandinimas 🙂

Skonis tikrai sodrus ir išpampusios razinos tiesiog tobulos 🙂 užtenka mažo gabalėlio… kitaip sakant gero po truputuką 🙂

Kaledinis pyragas (2)3

Print Friendly, PDF & Email

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

14 + 15 =