Nemėgstu šaldytų trintų aviečių, viską gadina tos sėklytės… nu ne, ši uoga lyg kokia karalienė mūsų namuose šaldoma po vieną sluoksnį greito šaldymo šaldiklyje ir vėliau dailiai sudedamos į dėžutes, bei puikiai gardina košes, desertus, tortus, kokteilius, pusryčiuose puikiai susidraugauja su varške ir jogurtu… bet ši uoga gali ne tik saldi, jo turi natūralios rūgštelės ir puikiai nudažo actą, ne tik nudažo, bet ir prikvėpina gardžiausių vasaros prisiminimų aromatų. Greita, paprasta ir po dviejų savaičių jau galit juo mėgautis arba saugiai paslėpti mažais buteliukais Kalėdoms 🙂
Tad šis receptas išgulėjęs „būtinai turi išbandyti” sąrašuose kelis metus, pagaliau pasiekė ir mūsų virtuvę 🙂 tikslių kiekių nerašau sąmoningai, nes svarbiausia yra ne jie, o kvapnios, kokybiškos avietės, kaip tik tokias pernai ir šiemet atradome pas Rūtą 🙂
Reikės:
- aviečių
- balto vyno acto (paprastas netinka, vyno actas daug švelnesnis)
- stiklainių didesnių
Nesivarginkite su mažais stiklainiais, vistiek pilstysime į kitus, dailesnius po poros savaičių, tad drąsiai galite gaminti ir 3 litrų, nes šiame etape svarbu ne grožis.
Nuvalytas avietes suberiame į stiklainį, kupiną kupiną, tik nespaudžiame.
Užpilame balto vyno actu irgi sklidinai. Uždarome ir paliekame pastovėti 2 savaites, retsykiais pakratome. Palikite stovėti šviesioje vietoje, virtuvės lentyna ar palangė puikiai tiks.
Po dviejų savaičių actą nukošiame per sietelį. Gausis skaidresnis actas, galite jį laikyti atskirai. Likusias avietes pertrinti per sietelį (o tai ir rekomenduočiau, nes gaila gi išmesti tokį gėrį, tačiau rūgščios uogos jau mažai kam tinkamos, nebent kokiems čatniams, padažams, pagardams) ir gautą tirštą masę taip pat naudoti kaip acto pagardą salotoms, naminiam limonadui, mėsos ar žuvies marinavimui.