Kai didžiosios metų šventės jau beldžiasi į mūsų namus, kartais susimąstome.. jos praeis ir vėl jų lauksime visus metus… joms atėjus lėksime kaip pamišę stačia galvą pasinėrę į kalėdinę karštinę… o gal tuomet kaip tik verta sustoti… akimirkai ir pripildyti virtuvę kvapnių aromatų… kurie užburs kiekvieną pravėrusį tą rytą po eglute paslėptą dovanų maišelį… juk tikrai daug smagiau dovanoti ir gauti dovanų tą brangiausią… nuoširdžiai praleistą laiką gaminant/ruošiant dovaną… vertinkim tai 🙂
Reikės (~2 litrus riešutų):
- 400 gr Arimex žemės riešutų
- 400 gr Arimex anakardžių riešutų
- 400 gr Arimex migdolų riešutų
- 4 v.š. saulėgražų aliejaus
- 1 a.š. cinamono
- 1 a.š. rūkytos paprikos miltelių (arba tiesiog paprikos)
- 0,5 a.š. kardamono miltelių
- 0,5 a.š. malto muskato riešuto
- 1 a.š. maltos kalendros
- 1 a.š. maltos citrinžolės
- 1 a.š. druskos
- šviežiai maltų pipirų
Geriausiai čia tinka riešutai be luobelės. Nusipirkote su luobelėmis – ne bėda. Žemės riešutus lengvai pakepinkite orkaitėje, tuomet jie puikiai lupsis. Migdolus užpilkite verdančiu vandeniu ir po valandos, nupylę vandenį, pabandykite juos lupti, jie lengvai lenda iš savo luobelės, jei dar nepasiduoda dar pakartokite procedūrą su verdančiu vandeniu. Tuomet riešutus nusausinkite.
Taigi paruoštus riešutus be luobelės pakepinkite kiekvieną rūšį atskirai ant vieno šaukšto aliejaus, riešutai turi apskrusti, bet nesudegti, reguliuokite keptuvės karštį ir pastoviai maišykite. Apkepintus riešutus atidėkite į dubenį.
Visus prieskonius bei druską taip pat pakepinkite keptuvėje su šaukštu aliejaus ir supilkite ant riešutų. Visus juos gerai išmaišykite ir sudėkite į sandarius stiklinius indus. Jau po paros jie bus kupini ypatingų aromatų.
Taip paruoštus riešutus galite laikyti inde iki dviejų savaičių.