Aguonų tortas su vyšniomis

Retai… Laaaaaaabai retai kepam tortus, nes visuomet vargstam su pertepimais ir didžiausias iššūkis po surinkimo, jeigu įvyksta sėkmingai, būna puošimas. Neišimtis ir šis gražuolis. Ne vieną nervinę lastelę Dovilės palaidojo, bet… nepaisant pakrypusio vaizdo, skonis tikrai sužavėjo, gal tik reikia leisti kelias dienas pastovėti atskiriems sluoksniams ir gerai įmirkti į biskvitą 🙂

#KarantinoSkoniuKeliones po įdomią, artimą, skanią Ukrainą 🙂 kur šis tortas vadinamas pliatsok , o jo variacijų tikrai rasite begales 🙂 mus įkvėpė būtent ši versija, tačiau teko gelbėtis su papuošimu ir tirštinti pudingo sluoksnį 🙂

Reikės (24-26 cm skersmens tortinei formai):

Biskvitui:

     5 kiaušiniai
     2 arb. š. kepimo miltelių
     žiupsnelis druskos
     2 valg. š. karšto vandens
     2 arb. š. augalinio aliejaus
     250 g kvietinių miltų
     250 g cukraus
     150 g aguonų sėklų

Atskirkite kiaušinių trynius nuo baltymų. Baltymus kartu su druska išplakite iki standžių putų.

Atskirame dubenyje sumaišykite trynius, aliejų ir karštą vandenį ir išmaišykite. Sumaišykite miltus su kepimo milteliais, persijokite.

Į išplaktus baltymus pamažu įpilkite cukraus. Tada supilkite trynių masę. Viską atsargiai išmaišykite. Suberkite miltų ir aguonas. Gerai išmaišykite. Supilkite į atsegamą kepimo formą, ją taip pat rekomenduojama patepti riebalais.

Biskvitą kepkite 190 °C orkaitėje 35-45 minutes. Tada atvėsinkite ir perpjaukite per pusę horizontaliai.

Pudingui:

     5 tryniai
     150 g cukraus
     1/2 litro pieno
     1 arb. š. vanilinio cukraus
     250 g sviesto (būtinai kambario temperatūros!!!)

Sumaišykite trynius, pieną, cukrų ir vanilinį cukrų. Kaitinkite, pastoviai maišykite, kol pudingas sutirštėja. Jeigu trūksta tirštumo – mums pritrūko – įmaišykite kukurūzų krakmolo kelis šaukštelius. Atvėsinkite. Tada įmaišykite sviestą ir išplakite. Sveistas būtinai turi būti vienodos temperatūros, kitaip plakant sušoks gabaliukais. Patikėkit – patikrinta. Tuomet išsigelbėjimas buvo tik dar šiek tiek pakaitinti lėtai.

Ant pusės biskvito formoje užtepkite atvėsintą pudingą. Palikite susigerti.

Vyšnių želė sluoksniui:

     1 +1/2 puodelio vandens
     250 ml vyšnių sulčių arba saldaus kompoto
     250 g šaldytų vyšnių
     2 pakeliai vyšnių želė

Šaldytas vyšnias atšildykite.

Vandenį su sultimis ar kompoto užvirkite, supilkite vyšnių želė ir maišykite kol želė pilnai ištirpsta. Sudėkite vyšnias, išmaišykite ir palikite pradėti stingti. Tuomet supilkite ant kitos biskito pusės formoje. Mes naudojome kitą formą išklotą maistine plėvele.

Galiausiai abi torto dalis sujunkite. Biskvitas viršuje ir apačioje, pudingas su vyšniomis per vidurį.

Papuošimui:

     200 g rikotos sūrio
     200 ml plakamosios grietinėlės
     2 valg. š. cukraus pudros
    rožinio šokolado (nebūtinai)

Išplakite grietinėlę, įmaišykite rikotos sūrį. Aptepkite tortą paruoštu kremu, pabarstykite šokolado drožlėmis.

Palikite tortą pastovėti parą šaldytuve, kad skoniai susigertų, biskvitai sudrėgtų.

Skanios ir šiltos Moters diena su Ukrainietišku aguonų tortu 🙂