Sultingas jautienos kepsnys

Iššūkis… viskas prasideda nuo to, kad vieną dieną sumastai, kad tavo rėmai tave per daug spaudžia… tavo taisyklės tave per daug laužia… ir tuomet tenka viską aplink sulaužyti, sudaužyti į šipulius… kad vėliau turėtum daug gražaus laiko viską klijuoti… nes net tai ir kas tave smaugė, spaudė, laužė… formavo ir darė tokiu, koks tu patikai visiems, bet tą akimirką gal tik ne sau… tačiau tai esi neišvengiamai tu ir tik kartais… norisi viską aplink besąlygiškai sugriauti :)kaip ir sugriauti įsitikinimą, kad skanią jautieną galima itin retai paragauti 🙂 ir dar pagaminti 🙂

mesyte6

Šis ką suvalgyti receptas buvo dar vienas kulinarinis iššūkis… šiek tiek gal permažas, bet po kepto kumpio jau su eksperimentuoti nebesinorėjo, o kaip tik turėjau ypatingai geros kokybės jautienos nugarinės 🙂 ne tos, kurią galima nusipirkti bet kuriame prekybcentryje kietos, o ekologiškos, sultingos, aromatingos, TIKROS GEROS MĖSOS 🙂 niekad nemaniau, kad tai garsiai pasakysim, bet dabar paragavę jau žinom, kokia skani gali būti tikra gera mėsa 🙂 sėkmės jos ieškant ir bandant, bei ragaujant, kartą paragavę… nebenorėsit jos pirkto bet kur 🙂

mesyte16

Reikės (2 didelėms porcijoms):

  • 400 gr jautienos nugarinės
  • 2 v.š. Balzaminio acto
  • 1 v.š. Vorčesterio padažo
  • 1 v.š. medaus
  • 1 v.š. alyvuogių aliejaus
  • drukos ir šviežiai maltų pipirų pagal skonį
  • 100 ml raudono vyno
  • 1 v.š. miltų
  • 1 svogūnas arba poras
  • 300 ml jautienos sultinio

mesyte26

Pirma – mėsos marinavimas – mėsą subadome šakute iš visų pusių, prieš tai nuėmę viskas plėvėles. Pabarstome druska ir pipirais, šiek tiek pamasažuojame. Sumaišome marinatą iš balzamiko acto, vorčesterio padažo ir medaus. Mėsą dedame į maišelį, supilame marinatą, užrišame, pamaigome, kad marinatas visur pasiskleistų ir paliekame marinuotis per naktį.

Įkaitiname keptuvę ir mėsa apkepame iš visų pusių po 3-4 minutes, kiekvieną pusę būtinai tik po kartą, ji turi gerai paruduoti.

Apkeptą mėsą kepame 190 karštumo orkaitėje su termometru. Kiek? O kokį kepsnį mėgstate? Žalias su raudonomis sultimis bus ~ 55-60 karštumo kepsnys, mes kepėme iki vidutinio iškepimo, bet dar su rausvomis sultimis – 70 laipsnių kepsnio viduje. Priklausomai nuo gabaliuko gali kepti ~ 10-15 minučių, iškepto jokiu būdu nepjaustome, paliekame pastovėti dar 10 minučių ištraukę iš orkaitės, nes jis dar keps savyje 🙂 kol jis keps, mes gaminame padažą.

Toje pačioje keptuvėje, kur kepėte mėsa, pakepiname smulkiai supjaustytus svogūnus arba porus kol suminkštėja, tuomet įdedame miltus ir maišome, kad nebūtų gumuliukų. Supilame likusį marinatą, sultinį ir vyną. Viską gerai išmaišome ir lėtai verdame kol padažas sutirštėja, o jo kiekis perpus sumažėja.

Supjaustome mėsą, užpilame padažu ir lėtai mėgaujamės su taure vyno… mmmm tobulai 🙂

mesyte36

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

4 − 3 =