Šepardo pyragas 2a versija

jau kepiau vieną variantą šio sotaus lietuviškam pilveliui itin tinkamo patiekalo 🙂 kaip gi be bulvių 🙂 tačiau vis ieškojau kito… labiau sulimpančio receptuko 🙂 ir visai netikėtai… pasitaikė Mindaugo iš Bon Appetit itin šmaikščiai parašytas receptukas 🙂 tiesiog negalėjau neišbandyti, nes skaitant jau atrodė jaučiau skonį su perteikta nuotaika 🙂

separdas nr2 (2)3

Reikės (beje porcijų gavosi pagal valgytojus ~ 12, skardos dydis 39×28):

  • 2 kg nuskustų bulvių
  • 100+20 g sviesto
  • 3 L dydžio kiaušinių tryniai
  • 150 g pieno
  • 3 saliero stiebai
  • 5-6 didelės skiltelės česnako
  • 1 kg maltos jautienos 
  • 1 a. š. druskos
  • 450 g jautienos sultinio
  • aliejaus kepimui
  • 2 didelės morkos
  • 4 dideli rudi pievagrybiai
  • 150 g šaldytų žirnelių
  • 1 v.š. itališkų prieskonių
  • Druskos ir pipirų (pagal skonį)
  • 2 skardinės (~ 300 gr)  smulkintų pomidorų savo sultyse
  • 100 gr tarkuoto parmezano sūrio

Taigi… nuskustas bulves užkaičiame virti pasūdytame vandenyje, o kol verda susiruošiam daržoves. Morkas susitarkuojame, salierus supjaustome plonomis plonomis riekelėmis, pievagrybius kubeliais.  

Keptuvėje įkaitiname alieju, pakepiname česnakus, salierus, sudedame faršą ir kepame vis maišant, kad nesušoktų į gabalus, o pasiskirstytų ir pasidarytų kaip tirštas mėsos padažas. Tuomet užpilame sultinį ir troškiname ~ 30 minučių, kol skysčio sumažėja trigubai.

Kol mėsa troškinsis greičiausiai ir bulvės išvirs, tuomet dar karšstas bulves sutriname su 100 gr sviestu, pienu ir plaktais kiaušinių tryniais.

Kai troškinis išsiburbuliuoja, šala mėsos keliauja morkos, žirneliai, grybai ir padidinus ugnį troškiname ~ 7 min. eilė pomidorams, juos naudojau jau pjaustytus, tik supyliau ir patroškinau ~15 min. , kad nugaruotų šiek tiek skysčio. Paragaujam ir pagardinam pagal skonį druska/pipirais.

Imam didesnę gilią skardą, ištepame likusiu sviestu, paskirstome tolygiai mėsos sluoksnį, toliau skirstome bulvių košės sluoksnį, pabarstome tarkuotu parmezano sūriu ir… kepame 220 karštumo orkaitėje ~30 min. paviršius turi gražiai skaniai paruduoti… mmm… sūrio traškumas man itin patinka, bet jei jau visko atrodo perdaug, galite jo ir nedėti 🙂

separdas nr2 (1)3

Print Friendly, PDF & Email
Yra kur tobulėtiGerasBeveik puikus skonisPuikus skonisTobulas (No Ratings Yet)
Loading...

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

5 × two =