Rumuniškos spurgos (papanasi)

Kai naršėme Rumunijos virtuvę, užtikome lengvas – jeigu galima taip sakyti apie aliejuje keptus desertus – spurgas. Minkštos, lengvos struktūros, purios, nes naudojamas ricotta sūris. Dar vienas puikus ingredientas – manai – suteikiantys savotiško traškumo ir pakeičiantys dalį miltų. O jeigu neįkvėpė dar Jūsų, pažiūrėkite kaip paprastai ir greitai jas gamina, o dar greičiau – patikėkit – jas suvalgysite 🙂

Reikės:

  • 500 g ricottos sūrio (arba labai gerai pertrintos šlapios varškės)
  • 2 kiaušinių
  • 100 g manų
  • 150 g baltų speltos miltų
  • 2 šaukštų cukraus
  • 1/2 šaukštelio kepimo miltelių
  • 1 šaukštelio vanilės pastos
  • aliejaus kepimui
  • šviežių braškių (galite keisti uogiene)
  • plaktos grietinėlės (galite keisti saldžiu graikišku jogurtu)
  • cukraus pudra (nebūtina)

Ricottą sutrinkite su cukrumi ir vanile ir kepimo milteliais.

Suberkite miltus, manus, įmuškite kiaušinius. Viską išmaišykite iki vientisos masės.

Uždenkite maistine plėvele ir palikite šaldytuve 20 minučių.

Pasiruoškite gilią keptuvę, kurioje kepsite.

Formuojant spurgas pastoviai aliejumi tepkite rankas. Kai tešla pastovi, ją padalinkite į 8 vienodas dalis. Nuo kiekvienos dalies atgnybkite maždaug penktadalį, suformuokite apvalų rutuliuką – tai bus lyg spurgos kepurė 🙂 Iš likusios tešlos suformuokite plokščią spurgą, pirštu pradurkite vidurį ir suformuokite žiedą. Analogiškai darykite su kitais likusiais gabaliukais. Kol gausite 8 žiedus ir 8 mažas spurgytes.

Įkaitinkite aliejų. Atsargiai dėkite spurgas ir apkepus vienai pusei, apverskite. Kiekviena pusį kepa 3-5 minutes iki traškaus rudumo.

Iškepusias spurgas perkelkite ant lėkštės su popierini rankšluosčiu, kad sugertų aliejaus perteklių.

Patiekimui, šiek tiek atvėsintos spurgos žiedelis aptepamas plakta grietinėle

užpilama trintų braškių

dedama apvali kepurėlė

dar šlakelis trintų uogų

grietinėlės

bei žinoma… braškės karūna 🙂

Papildomai galite pabarstyti cukraus pudra.

Print Friendly, PDF & Email