SMALIŽAUK – Morkų pyragas be nuodėmės

Šis skanus receptas svečiuojasi Lamų slėnio e-puslapiuose 🙂

Ar dažnai tenka susidurti su žmonėmis, kurie negali vartoti vienų ar kitų produktų? Gal teko suktis iš padėties, kuomet paaiškėjo, kad netikėtai užklydęs svečias nevalgo saldumynų, nes juose yra glitimo? Šis pyragas puikiai tinka negalintiems vartoti miltų ar pieno bei skaičiuojantiems kalorijas. Juo mielai pasilepins visi užsukę išgerti puodelį arbatos. Juk tamsėjančiais vakarais taip smagu šnekučiuotis ir dalytis… Dar viena gardi patobulinta idėja iš Simonos puslapio 🙂
Tešlai:
  • 500 g morkų
  • 90 g kokosų aliejaus
  • 1 apelsino
  • 40 g razinų
  • 1 a. š. malto cinamono
  • 5 kardamono sėklyčių
  • 50 g medaus
  • 50 g skysto datulių sirupo
  • 7 vidutinio dydžio kiaušinių
  • 150 g migdolų miltų
  • žiupsnelio druskos
Riešutų karūnai:
  • 100 g karijų riešutų
  • 50 kepintų lazdyno riešutų be luobelės
  • 1/2 arbatinio šaukštelio malto cinamono
  • 1 nubraukto a. š. meduolių prieskonių
  • 3 v. š.  skysto datulių sirupo

Morkas nuplaukite, nuskuskite ir supjaustykite griežinėliais. Nutarkuokite apelsino žievelę ir atidėkite į šalį. Morkas sumaišykite su išlydytu kokosų aliejumi, razinomis, cinamonu, kardamono sėklytėmis ir apelsino sultimis. Sudėkite į kepimo indą, sandariai uždenkite folija ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 30 – 40 minučių, kol morkos suminkštės. Tada nuimkite foliją ir kepkite dar 10 – 15 minučių, kol morkos karamelizuosis. Morkas šiek tiek atvėsinkite, išimkite kardamono sėklytes. Pravėsusią morkų, razinų masę su visu skysčiu sudėkite į trintuvo indą, įdėkite medaus, datulių sirupo ir viską sumalkite iki vientisos masės.

Kiaušinio trynius atskirkite nuo baltymų. Baltymus įdėkite į šaldytuvą. Kiaušinio trynius po vieną įmaišykite į atvėsintą morkų masę. Sudėkite apelsino žievelę ir migdolų miltus ir kruopščiai išmaišykite. Kiaušinių baltymus išplakite su žiupsneliu druskos ir atsargiai sumaišykite su morkų tešla. Jokiu būdu neplakite.

Kepimo formą patepkite kokosų aliejumi, sukrėskite tešlą ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 50 minučių.

Karijų riešutus šiek tiek pasmulkinkite, suberkite lazdyno riešutus, įberkite cinamono ir meduolių prieskonius, supilkite datulių sirupą. Išmaišykite. Ant iškepusio pyrago viršaus atsargiai paskirstykite paruoštą riešutų sluoksnį, paskrudinkite orkaitėje maždaug 10 minučių. Stebėkite, kad neapdegtų. Pyragą atvėsinkite.
Print Friendly, PDF & Email

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

fourteen − three =