Kalėdinė paslaptis

Kas guli tyliai, keliuose popieriaus sluoksniuose, gardžiai kvepia prieskoniais ir erzina? Kas tyliai atpėdina ir nepalieka pėdų? Kas švelniai apgaubia aromatų gausa ir pilvą sušildo kartu su skania arbata? Kalėdinė paslaptis, kuri tyliai tūno po keliais sluoksniais sviestinio popieriaus kartais net daugiau nei mėnesį… ir tą rytą… su visu skonio ir kvapo trenksmu pasibeldžia į mūsų pilvelius. Jau LAIKAS, jau reikia PASKUBĖTI, nes dar galite suspėti ją pagaminti ir didžiąją paslaptį Kalėdų rytą paleisti į gyvenimą 🙂

Kaledinis brandintas pyragas (4)6

Reikės:

 Visus džiovintus vaisius geriausiai pirkti kubeliais, arba supjaustyti panašiais kubeliais. Vyšnių ir spanguolių, bei razinų nesmulkinkite, kubeliais supjaustykite tik greitfrutus. Riešutus susmulkinkite, bet ne per smulkiai, jų gabaliukai turi jaustis ir matytis pyrage.

Kaledinis brandintas pyragas (1)6

Labai dideliam dubenyje išsukam tirpintą sviestą su cukrumi (tik nepagailėkit ir nepakeiskit rudojo baltu, tai tikrai svarbu). Vieną po kito įmušam kiaušinius ir kaskart gerai išplakame. Galiausiai supilame apelsinų esensiją.  Pabaigoje įmaišome miltus sumaišytus su kepimo milteliais ir meduolių prieskoniais. Viską gerai išmaišome ir supilame į kalną smulkintų vaisių ir riešutų. Kantriai maišome, kol viskas apsivelia tešla.

Kepimo forma ( rinkitės didesnę formą ~38cm x 29cm, kurios nereiktų iki pačių švenčių 3-4 savaites ar net ilgiau) išklojame 3 sluoksniais kepimo popieriaus, sudedame gautą masę, vienodai paskirstome. Kepame įkaitintoje 140 karštumo orkaitėje 1,5-2 valandas, viskas priklauso nuo orkaitės. Jeigu viršus smarkiai ruduoja – pridengiame folija. Ar pyragas iškepęs geriausiai nustatyti mediniu pagaliuku, jeigu jis sausas – pyragas iškepęs.

Kai pyragas iškepa, būtinai gerai jį atvėsiname. Tuomet suvynojame į kepimo popierių ir saugiai paslepiame pridengę nuo dulkių. Po trijų dienų pašlakstome pyragą 50 ml brendžio (arba kito tauriojo gėrimo), vėl paslepiame. Po dviejų savaičių vėl kartojame laistymo procedūra ir taip kartojame kol iki kalėdų lieka savaitė tuomet paskutinis laistymas ir galutinis brandinimas.

Skonis labai priklauso ir nuo gėrimo, kuriuo laistysite, aromatų, todėl pasirinkite su papildomais aromatais, tai pyragui suteiks dar daugiau paslapties ir pikantiškumo. Skanaus, kvapnaus ir paslaptingo Kalėdinio ryto!

Kaledinis brandintas pyragas (5)6

 

Print Friendly, PDF & Email

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

4 × 3 =