Galetė su įvairiais įdarais

Kai užmačiau šį skanėstą Saulėtos virtuvės puslapyje, jau žinojau ko norėsiu 6dienio pusryčiams… tik planus pakoregavo mūsų mažasis ir to suplanuoto 6dienio pusryčiams gavome sūnų Domuką 🙂 bet jau antrą vakarą namuose vakarienei kepu šį skanėstą, pirmą karta kaip originaliame recepte bandžiau, o šiandien dar ir su feta, kukurūzais bei pomidorais buvo vakarienei. Eksperimentams čia vietos į valias, o tešla tikrai verta sugaištos kiekvienos minutės 🙂

galete su kumpio rikota ir pomidorais (1)6

Reikės (3-4 porcijos):

Pagrindui:
210 g miltų
1 a. š. druskos
20 g cukraus
115 g šalto sviesto
~ 60 ml šalto vandens

Įdarui:
250 g rikotos sūrio
100 g šaltai rūkytos kiaulienos nugarinės
2 dideli pomidorai
100 g tarkuoto kietojo fermentinio sūrio (pvz. Džiugas)
žiupsnis druskos
žiupsnis šviežiai maltų juodųjų pipirų

1 kiaušinis aptepimui
 žalumynai (krapai, petražolės, bazilikai ir pan.) apibarstymui

Miltus sumaišome su druska, cukrumi, įtarkuojame šaltą sviestą per burikinę tarką, pirštais maigome, kol sviestas su mintais susimaišo ir gaunasi tokie drėgni sviestu kvepiantys trupiniai. Ilgokas procesas, bet nerealiai raminantis, patikėkit 🙂 Taigi kai jau gaunasi trupiniai, tuomet po truputį, ne visą iš karto pilame šaltą vandenį, jo gali reikėti tiek šiek tiek  mažiau, tiek daugiau, todėl nepilkite viso iš karto. Pilant vandeni trupinius lipdome į vientisą tešlą, kol galiausiai turime susiformavusį tešlos kamuoliuką, kurį galima lengvai minkyti. Pamynkome jį ir suvyniojame į maistinę plėvelę, bei palaikome šaldytuve 30-60 min. Dar nebandžiau, bet pabandysiu per naktį, tuomet pusryčiams būtų super viskas greita ir paprasta.

Kol tešla šaldytuve ruošiame įdarą: kumpį supjaustome juostelėmis, pomidorus griežinėliais. 

Tešla kočiojame ant kepimo popieriaus pabarstyto trupučiu miltų, kol gaunasi 30-35cm skersmens apskritimas. Tešlos apskritimą aptepame rikotos sūriu, palikdamo nuo kraštų ~ 5 cm. Išdėliojame kumpio juosteles, pomidorų griežinėlius, pabarstome druska, pipirais, užberiame tarkuotą sūrį. Užlankstome tešlos kraštus ir aptepame išplaktu kiaušiniu.

Kepame 180 karštumo orkaitėje ~ 40 min., kol gražiai paruduoja tešla, jei per daug ruduoja, galima pridengti foliją.

Kelias minutes iškepus galetę atvėsinkite ir pabarstę žalumynais iš karto skanaukite. 

galete su kumpio rikota ir pomidorais (2)6

Kitas įdaro variantas gali būti: 200 gr fetos, 150 gr saldžiųjų kukurūzų, 1 didelis pomidoras, 100 gr Džiugo sūrio. Visa eiga analogiška. Dar galite pabandyti su tunu ir juodomis alyvuogėmis manau būtų irgi super skanu… mmmmmmmmm jau manoji kepa ir kvepia… 

Print Friendly, PDF & Email
Yra kur tobulėtiGerasBeveik puikus skonisPuikus skonisTobulas (No Ratings Yet)
Loading...

4 Responses to Galetė su įvairiais įdarais

  1. smaližė

    Oi pasisekė Domukui, bus gurmanas, nes mamytė labai jau skaniai gamina, o dėl Domuko manau atsiras ir vaikiškų skanių patiekalų…..lauksim …..lauksim…o Jūs aukit sveiki ir laimingi….pieno upelių, saldaus ir ramaus miegelio, sveikatytės ir kantrybės tėveliui ir mamytei. Ir mūsų akių nepamirškit „pamaitinti“ gražiais vaizdeliais…

    • admin

      Ačiū 🙂

  2. Indrė

    Aš vis dar nesu kepusi galetės. Planavau šiandien kyšą, bet gal verta išbandyti tarsi panašų, bet kitokį variantą 🙂

    • admin

      oj verta verta, man labai patiko ta tešla 🙂 bandysiu dar su ja iš vakaro pasidarius, nes patogu ryte iškart pasikept pvz. pusryčiams 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

five × 1 =