Karštas žaliųjų smidrų užkandis filo tešloje

Naujasis „Debesys” žurnalo numeris jau paskelbtas, tad mielai kviečiame išbandyti mūsų šeimą tikrai naują neįprastą skonį – smidrus (šparagus). Pats pavadinimas „Smidrai” man atrodė lyg iš pasakos… nykštukų maistas kažkoks stebuklingas 🙂 bet iš tikro Lietuvoje, o ypač žiemą jų rasti gražių, šviežių, sultingų tikrai nelengvas iššūkis 🙂 bet džiaugiamės galėję šiuo atradimu prisidėti prie šaunaus pavasario numerio 🙂 

Smidrams (šparagams):

  • 10 žaliųjų smidrų (šparagų)
  • 10 filo tešlos lakštų
  • alyvuogių aliejaus su bazilikais pertepimui
  • ~50-70 gr tarkuoto parmezano sūrio
  • aštrios rūkytos paprikos

Žaliajam padažiui:

  • 15 gr bazilikų
  • 25 gr krapų
  • 25 gr lapinių petražolių
  • 50 ml lazdyno riešutų aliejaus
  • 50 ml alyvuogių aliejaus
  • 4 skiltelės česnako
  • 2 čili aštriosios paprikos
  • 2 mini peperoni paprikos
  • 2 a.š. vyno acto
  • 2 a.š. balzamiko acto
  • druskos, pipirų

Parmezano padažui:

  • 120 gr 35 proc. grietinėlės
  • 50 gr tarkuoto parmezano
  • druskos
  • džiovinto raudonėlio

 Šparagus gerai nuplaukite po tekančiu vandeniu, ypač žiedynus, bei apvirkite pasūdytame vandenyje apie 2 minutes. Tuomet išgriebkite iš verdančio vandens ir nupilkite šaltu vandeniu, kad šparagai nustotų virti savaime ir nebūtų per minkšti. Atvėsinkite.

Jeigu naudojate šaldytą filo tešlą, prieš tai būtinai atšildykite po drėgnu rankšluosčiu, kuris neleis jai perdžiūti ir pačios gamybos metu. Geriausiai tinka kvadrato formos lakštai, bet jei turite stačiakampio formos, tai lengvai pasigaminsite kvadratus. Atsargiai atskirkite vieną filo tešlos lakštą ir sutepkite jį aliejumi ir sulenkite pusiau kad gautusį trikampio forma.Vėl sutepkite aliejumi ir dar kartą perlenkite. Pabarstykite sūrio, aštrios rūkytos paprikos miltelių, ant vienos (ne plačiausios) trikampio kraštinės uždėkite šparagą ir suvyniokite link trikampio viršūnės, kad tešlos galiukai smagiai apsivytų šparagą ir kepant šiek tiek apskrustų. Galite pabarstyti šiek tiek parmezano.

Suvyniotus šparagus kepkite 180 karštumo orkaitėje ant skardos išklotos kepimo popieriumi 10-15 minučių kol apskrunda tešla ir tampa traški.

Kol kepate šparagus greitai galite pasigaminti abu padažus.

Žaliajam padažui visus ingredientus sutrinkite blenderiu ir gerai išmaišykite, leiskite pastovėti ir skoniams susigulėti.

Parmezano padažui visus ingredientus sumaišykite ir pakaitinkite kol sūris išsilydo bei masė pasidaro vientisa.

Skanauti šiuo užkandžiu rekomenduotina kol dar šiltas ir su įvairiais padažais.

smidrai debesims (1)3

Print Friendly, PDF & Email

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

five − five =