Tiksi paskutinio prieš šventinio vakaro minutės, jau rytoj Šv. Kūčios, o po jų iškart mus užklups Kalėdiniai stebuklai 🙂 ant šventinio stalo puikuosis ne vienas skanus patiekalas, o mes rekomenduojame dar iš vakaro užmerkti kvapnių prieskonių ir rytoj prie šventinio stalo pakelti taurę raudono ar balto arba vaisinio gėrimo. Kiekvienam pagal skonį 🙂
Uogų prieskoninis
- 1 l raudonųjų uogų sulčių
- 250 mltrintų juodųjų serbentų
- 5 kvapnieji pipirai
- 3 gvazdikėliai
- 1 cinamono lazdelė
- žiupsnelis tarkuoto muskato riešuto
- 1 valg. š. citrusinių vaisių žievelės
- sauja razinų
- 3-5 v.š. cukraus(atitinkamai kokį saldumą mėgstate ir jeigu trinti serbentai buvo be cukraus)
Gaivus baltas
- ½ l balto vyno (Savignon blanc pusiau sausas)
- ½ l obuolių-vynuogių sulčių
- 1 valg.š. džiovintų ananasų
- 5 kvapnieji pipirai
- 6žvaigždiniai anyžiai
- 1 cinamono lazdelė
- 1 citrinos žievelė
- 3-5 valg.š. baltojo cukraus (atitinkamai pagal norimą saldumą, pradžioje rekomenduojame šildyti visiškai be cukraus)
Kvapnus baltas
- ½ l balto vyno (Savignon blanc pusiau sausas)
- ½ l stiprios baltosios arbatos (rekomenduojame rinktis aromatizuotą su vaisių gabaliukais)
- 4 kvapnieji pipirai
- 2 gvazdikėliai
- 2burboninės vanilės anlštys
- 1 laimo žievelė
- 50 ml romo
- 2-4 valg.š. balto medaus (atitinkamai pagal norimą saldumą)
Sodrus vyšnių raudonas
- ½ l vyšnių vyno
- ½ l stiprios juodos arbatos
- 1 valg.š. džiovintų spanguolių
- 5 kvapnieji pipirai
- 3 gvazdikėliai
- 1 cinamono lazdelė
- 3 skiltelės šviežio imbiero
- 1 apelsino žievelė
- 3-5 valg.š. rudojo cukraus (atitinkamai pagal norimą saldumą)
Marcipaninis raudonas
- ½ l vyšnių vyno
- ½ l stiprios raudonosios arbatos su marcipanais
- 7 džiovintos slyvos
- 4 kvapnieji pipirai
- 3 gvazdikėliai
- 1 cinamono lazdelė
- Žiupsnelis šviežiai tarkuoto muskato riešuto
- 1 mandarino žievelė
- Sauja migdolų
- 3-5 valg.š. rudojo cukraus (atitinkamai pagal norimą saldumą)
Supilkite visus ingredientus į puodą ir palaikykite kambario temperatūroje 5-10 val., jeigu laikysite ilgiau tuomet citrusinių vaisių žievelės dėkite prieš pat kaitinimą, kad vynas neapkarstų.
Palaikę su prieskoniais, užkaitinkite, bet neužvirinkite. Nukoškite ir patiekite.